Shaking Godspeed zegeviert na stroef begin Shaking Godspeed zegeviert na stroef begin

Ouder werk komt live het beste uit de verf

, Tekst: Wybren Nauta | Foto's: Oscar Anjewierden

Shaking Godspeed zegeviert na stroef begin

Ouder werk komt live het beste uit de verf

Tekst: Wybren Nauta | Foto's: Oscar Anjewierden ,

Het is alweer drie jaar geleden dat Podium Asteriks zijn poorten opende en het publiek getrakteerd werd op de vuige gitaarrock van Shaking Godspeed. Inmiddels hebben ze hun debuutalbum Awe opgevolgd met tweede plaat Hoera, en een derde is inmiddels in de maak. Hoog tijd dus om te horen hoe het nieuwe materiaal live klinkt. In Asteriks wordt de band versterkt door het Friese Hard Time Killing en het Amsterdamse Twin Shades, die beide niet onder blijken te doen voor de hoofdattractie.

Hard Time Killing weet de avond goed van start te brengen met hun mix van bluesrock en rockabilly, een stijl die ze zelf aanduiden als lagrock. De band is duidelijk enthousiast om vanavond te spelen en dat blijkt ook uit de performance. Hoewel het samenspel nog niet vlekkeloos is, geven ze een goede show. Hierbij weten de heren genoeg afwisseling te creëren tussen rustigere bluesnummers met slechts minimale gitaarbegeleiding en uptempo rock & roll om op geen punt te vervelen, iets waar andere bands in het genre nog een voorbeeld aan kunnen nemen.

Gelukkig is het Amsterdamse Twin Shades niet een van deze bands, want ook zij weten de aandacht gedurende de hele set erbij te houden. Muzikaal gezien gaan ze verder waar Hard Time Killing ophoudt, maar dan met een sterke psychedelische inslag. Het geheel van pakkende riffs en galmende zang zal niet snel een prijs voor originaliteit winnen. Maar het is wel uitstekend gespeeld en zweeft ergens tussen moderne psychedelische bands als The Black Angels en jaren zeventig psychedelica à la The Doors.
 

"Het is fijn om weer op het podium te staan", begint zanger Wout Kemkens van Shaking Godspeed. Het is namelijk even stil geweest rondom de band; na vorig jaar de tour rond hun nieuwe plaat Hoera te hebben afgemaakt hebben ze vrijwel niet meer op de planken gestaan. Daarbovenop zijn ze ook al weer bezig met het opnemen van nieuw materiaal en is er een nieuwe bassist. Het is dus ook niet verwonderlijk dat de eerste helft van het optreden vrij stroef verloopt. De nummers van hun laatste plaat leggen meer de nadruk op de vocalen dan op de gitaren. Op die manier lijkt het publiek, dat net een paar meter te ver van het podium staat, moeizaam te bereiken. Nergens scheuren de gitaren, nergens vliegt het orgel uit de bocht. De nummers zijn absoluut niet slecht gespeeld, maar lijken weinig indruk te maken.  

Gelukkig verandert dit halverwege als X-ray Eyes, afkomstig van debuutalbum Awe, wordt ingezet. De gitaren bulderen als vanouds en het orgel jankt weer. Vanaf dat punt heeft Shaking Godspeed de touwtjes in handen en weten ze tot het eind een goede show neer te zetten. Afsluiters Godspeed en Gong Gong zijn daar zeker bewijs van, want hier wordt alles nog eens dubbel en dwars uit de kast gehaald. Echt los zoals bij hun eerdere shows gaat het niet, maar op de valreep weten ze wel wederom te overtuigen dat Shaking Godspeed een liveband van formaat is.

---
Gezien: Shaking Godspeed, Twin Shades en Hard Time Killing
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 25 oktober 2013
Opkomst: redelijk
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland