Populair BlackboxRed presenteert debuutalbum op sterke wijze Populair BlackboxRed presenteert debuutalbum op sterke wijze

Hoofdact Psycho 44 veroordeeld tot naprogramma in Podium Asteriks

, Tekst: Niels Lahuis | Foto's: Hans Jellema

Populair BlackboxRed presenteert debuutalbum op sterke wijze

Hoofdact Psycho 44 veroordeeld tot naprogramma in Podium Asteriks

Tekst: Niels Lahuis | Foto's: Hans Jellema ,

Na maandenlang wachten mag BlackboxRed eindelijk debuutalbum The Gunner and the Ghost presenteren. Decor voor de presentatie is Podium Asteriks, waar het tweetal als voorprogramma optreedt van de punkrockband Psycho 44. De Belgen staan echter eerder als naprogramma op het podium. BlackboxRed eist alle aandacht op. De term voorprogramma is alleen van toepassing op het Utrechtse tweetal Tududuh.

Het Utrechtse Tududuh valt naast de snoeiharde acts van vanavond wellicht een beetje uit de toon met een meer kwetsbaar geluid. Desondanks weten Ronald Straetemans en Marianne Oldenburg voor een bescheiden hoeveelheid publiek wel degelijk te intrigeren. De electropop van Tududuh, voor een groot deel bestaande uit nummers van het recent verschenen Storm Morale, voegt de nodige originaliteit toe aan de avond.


“Fijn dat jullie allemaal zo vooraan staan, normaal durven jullie dat niet zo snel”, zijn de veelzeggende woorden van BlackboxRed zangeres Eva van Netten. De populariteit van de band is goed te merken aan het plotselinge vollopen van de zaal. Er hebben duidelijk veel mensen uitgekeken naar deze avond. Aanleiding is de release van BlackboxRed’s debuutalbum The Gunner and the Ghost. Een half jaar na de opnames in Frankrijk mogen Van Netten en drummer Stefan Woudstra vanavond hun allereerste full length album presenteren. Dat het tweetal nieuwe nummers ten gehore brengt, is te merken: voor de verandering is de (bijna gebruikelijke) kroegpraat in Asteriks miniem.


De chemie tussen Van Netten en Woudstra blijft mooi om te zien. Bijna zou je even het geluid uitdraaien om puur te focussen op hoe de twee helemaal opgaan in hun spel. Datzelfde geluid zou je alleen ook bijna uitdraaien om de kwaliteit ervan binnen de zaal. Zoals helaas wel vaker bij de “hardere” bands in Asteriks, is het geluid vanavond op sommige momenten ronduit slecht. Jammer is dat zeker, want het heeft zijn invloed op het optreden van BlackboxRed. De frustratie is enigszins te merken aan het tweetal en er worden een paar kleine foutjes gemaakt. Een ijzersterke uitvoering van single Stripper luidt echter de uitstekende tweede helft van de set in. Het tweetal herpakt zich volledig en zet het optreden alsnog stevig neer.

Voor de release van The Gunner and the Ghost hebben Woudstra en Van Netten iets speciaals in petto. Dat speciaals is de toevoeging van toetsenist Cesar Eisma, ex-bassist van Pioneers of Love. Als trio knalt BlackboxRed er het hoogtepunt van de avond tegenaan, een vlijmscherpe cover van M.I.A.’s Born Free. Steekt het nummer dan flink af ten opzichte van het eigen werk? Dat niet. Maar de uitvoering van Born Free is de oppepper die Asteriks wel even kan gebruiken.

Voor de eveneens sterke uitvoering van afsluiter Howling Wolf blijft Eisma nog even onderdeel van de band. Deze single van EP Battle The Sparrows blijft het overigens erg goed doen in Leeuwarden. Datzelfde mag gezegd worden over BlackboxRed zelf. De band is populairder dan ooit.

Dat is een erg fijn gegeven voor het tweetal, maar voor Psycho 44 pakt het iets minder goed uit. De hoofdact van de avond wordt veroordeeld tot het naprogramma van BlackboxRed. Misschien heeft de helft van de zaal iets beters te doen, misschien is de Belgische punkrockband toch nog wat te onbekend in onze hoofdstad. Feit is dat de zaal behoorlijk leegloopt. Onterecht, want Psycho 44 is een fantastische liveband.


Desondanks weet het viertal Nederland te waarderen, want: “In België hebben we zo’n kut dB-regeling.” In andere woorden: Psycho 44 mag zo hard gaan als het wil. En wat is het dan jammer dat Asteriks niet tot de nok toe vol zit. De Belgen spelen een erg sterke show. Eerder hebben de heren zich al bewezen op Pukkelpop, en ook in Leeuwarden doen ze dat met verve. Zanger/gitarist Gaelian Corluy stuwt zijn band als een ware frontman vooruit. Het resultaat is een snoeihard geheel dat staat als een huis.

Onder het motto ‘Alles moet kapot’ knalt Psycho 44 er nog zijn meest bekende nummer tegenaan, All My Demons Have Distortion. Kapot gaat Asteriks niet, maar aan de inzet van het Belgische viertal heeft dat in ieder geval niet gelegen.

---
Gezien: Psycho 44, BlackboxRed en Tududuh
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 11 oktober 2013
Opkomst: goed

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland