Platenzaak Deeptrax Records begeeft zich al jaren underground

“Het is en blijft een markt van liefhebbers”

Alwin Sinnema ,

Al sinds jaar en dag staat Chris Roorda, de 39-jarige eigenaar van platenzaak Deeptrax Records in Leeuwarden midden in de underground scene. Voor sommige mensen, veelal dj’s of liefhebbers zal de platenzaak een bekende naam zijn. Maar voor velen is het nog altijd een onbekend naam. En daar slaat de spijker zich op de kop. De underground is en blijft een kleine markt. 3voor12/Friesland sprak met hem over de vinyl markt, de ontwikkelingen in de loop der jaren en de behoefte om de underground in Friesland weer een gezicht te geven.

“Het draaien van vinyl is het mooiste wat er is”, vertelt Chris Roorda. Jarenlang opereerde Roorda als dj en nog altijd is hij een groot liefhebber van vinyl. Volgens Roorda heeft analoog draaien, met vinyl en een mixer, veel meer charme dan digitaal met een controller en een laptop. “Het diepe geluid, wanneer de zaal uit zijn dak gaat hoor je bijvoorbeeld via de naald terug. Het is veel prettiger om naar te kijken en het doet het altijd. Maar wat misschien nog wel het mooiste is, zijn de verhalen achter elke plaat die ik heb gekocht.” 

Eigen platenzaak
Buiten de lange nachten van het draaien om, ontbrak het Roorda ook vaak aan de nodige nachtrust. “Ik woonde tegenover een nachtwinkel in het centrum van Leeuwarden en had hierdoor vaak last van geluidsoverlast.” In 2004 besloot Roorda na het hobbymatig verzamelen van collecties, het pand te huren en er een platenzaak in te beginnen. De platenzaak is tot de dag van vandaag gespecialiseerd in underground muziek en heeft inmiddels 20.000 platen op voorraad. “Hierbij kun je denken aan de meer onbekendere stijlen als Detroit techno, Chicago house en black music”, licht Roorda toe. 
 

De ondergrondse muziekmarkt is klein. “De markt is nogal een luxe markt, als je nagaat dat er bij grote releases maximaal duizend platen worden uitgebracht”, aldus Roorda. Deeptrax Records kenmerkt zich dan ook door exclusieve titels die nauwelijks verkrijgbaar zijn. “Vroeger werd nog wel verkocht in de platenwinkel, tegenwoordig 99% online.” 

Ontwikkelingen
Uit de verkoopcijfers zijn de ontwikkelingen duidelijk zichtbaar. “Het leeft nog altijd het meest in steden als Berlijn, London en het opkomende Parijs. In Berlijn heb je natuurlijk de toonaangevende clubs als Berghain/Panorama Bar, waar de feesten 36 uur lang doorgaan.  Daarnaast zijn tweede wereld landen als Brazilië, Polen en Oekraïne sterk in opkomst. Maar de voorheen zo grote markt in Zuid-Europa is door de crisis totaal ingezakt. Al moet wel gezegd worden dat dit niet geldt voor Barcelona.” 

Maar de vraag verandert met de jaren. “Twintig jaar terug hadden dj’s bijvoorbeeld een actievere houding als het gaat om het kopen van platen. Als je een release van een plaat miste, dan kon je die plaat niet meer krijgen. Daarna volgde er een tijd dat alles illegaal kon worden gedownload of op een site als Beatport beschikbaar kwam. En nu is er weer een ontwikkeling gaande dat platen echt exclusief zijn door een beperkte oplage.”
 
Deeptrax invites Delsin
Aankomende zaterdag organiseert Roorda voor het eerst in Leeuwarden No Nonsens, een nacht met techno en Jackin House in de Gloppe. Hiervoor is het grote techno label Delsin uit Amsterdam voor uitgenodigd. “Delsin is het meest toonaangevende label op het gebied van elektronische muziek in Nederland”, legt Roorda uit.  De puurheid van het analoog draaien zal centraal staan en volgens Roorda is hier geen betere plek voor dan in de Gloppe. “De Gloppe is een soort Berghain in het klein. Er hangt een vergelijkbare sfeer, er is veel ruimte en het voelt niet als een club aan.” Bekende techno namen als Aroy Dee en Area Forty_One zullen van zich laten horen. 
 

Hier in Friesland leeft de underground volgens Roorda niet echt meer. “Al komen hier wel veel grote underground techno dj’s vandaan als Delta Funktionen, Mohlao, Damian Keane en Area Forty_One. Zij staan vaak in de grotere clubs als Berghain Berlin, Trouw Amsterdam, Fabric London en diverse grote festivals zoals het Awakenings Festival. We proberen daarom de underground weer een gezicht te geven in Leeuwarden en omstreken.”