Grave hoogtepunt op sterk bezette metalavond Grave hoogtepunt op sterk bezette metalavond

Iduna zorgt voor klein festival met zeven bands

, Tekst: Elsalie Dekker | Foto's: Tiffany Peters

Grave hoogtepunt op sterk bezette metalavond

Iduna zorgt voor klein festival met zeven bands

Tekst: Elsalie Dekker | Foto's: Tiffany Peters ,

Met zo’n line-up is er eigenlijk sprake van een mini-metalfestival, met als headliner de Zweedse death metal band Grave. De band gaat al een flink aantal jaren mee en hebben de titel publieksliefhebber van Into The Grave al aan het begin van hun carrière op mogen schrijven. De drukke avond bestaat verder uit Din Brad, Agamendon, ZOMBIE INC, Moribund Oblivion, The Monolith Deathcult en Negurà Bunget.

De avond begint op tijd in de kleine zaal met het Roemeense Din Brad, bestaande uit leden van Negura Bunget en zangeres Alma. Wanneer de band begint is de zaal leeg, op personeel en pers na. Ook jammer is dat de traditionele Roemeense soucdscape van het trio in deze setting niet helemaal tot zijn recht komt en dat de zang veelal onzuiver is. 

Na een snelle ombouw staat het Duitse Agamendon klaar, voor een inmiddels groter geworden publiek. Omdat de muziek en de band energieker zijn, houdt de band het publiek ook beter vast. De vocalist Dugi heeft er duidelijk zin in, want bijna alles wat hij zegt komt er gruntend uit. Ook trekt hij bij elk nummer een kledingstuk meer uit, misschien maar beter dat hij een driedelig pak aan had aan het begin van de set.

Dan mag het publiek naar de grote zaal voor de verassing van de avond, ZOMBIE INC. Omdat Agamendon uitloopt begint ZOMBIE INC voor een karig publiek, maar aan het einde van het eerste nummer druppelen de mensen dan toch binnen. Zanger Martin Schirenc weet het publiek te vertellen dat ze er toch wel erg smakelijk uit zien, maar de band beperkt zich tot wat ingewanden (of eigenlijk ketchup in papiertjes) moet voorstellen. De muziek is goed en de band weet ook goed te vermaken in hun zombiekostuums. 

De overgang naar de kleine zaal is erg lastig en de Turkse black metal van Moribund Oblivion komt dan ook niet tot zijn recht. Het geluid klinkt niet goed en de band weet ook lastig te boeien. Wel goed is de drummer, die wisselt veel af en heeft een stevig ritme.
 

Voor Dokk’em Open Air gangers was het geen verassing dat The Monolith Deatcult de zaal plat speelt. In het begin lijken er wat problemen te zijn met het geluid, maar daar hoor je als publiek zijnde niks van. De mannen maken volgens eigen zeggen Supreme Avant Garde death metal. Of dat alleen de show is, of meer om de muziek gaat is de vraag. Halverwege de show vallen de vocalen een beetje weg in de mix, maar dat weerhoudt een aantal fans er niet van om voor heel even een pit te beginnen. 

Wederom is de overstap naar de kleine zaal, met toch beperkt geluid en licht groot. Negurà Bunget uit Transsylvanië weet echter wel een verhaal te vertellen met de muziek en visuals. De fluitist en de zang zijn ook slecht te horen, wat wel jammer is want het verhaal van de band valt daardoor weg. Er komen veel verschillende en ongewone instrumenten langs en wanneer er een soort van Franse hoorn op het podium komt wordt er van uit het publiek gegrapt dat er binnen toch echt niet geblowd mag worden. Aan het einde van de set is er al een deel van het publiek weggelopen om op tijd bij Grave te staan. Wat jammer is, want de band komt tegen het einde pas echt los.

Als hoofdact heeft Grave geen introductie of aankondiging nodig, ze knallen er meteen wat vette riffs uit. Het is duidelijk dat het publiek toch echt voor Grave is gekomen want waar het applaus de gehele avond summier was, komt het publiek nu eindelijk echt op gang. Opvallend is de bassist, waar je normaal gesproken al vaak 5 snarige basgitaren vindt of misschien wel meer, speelt Tobias Cristiansson op maar 3 snaren. Daarbij steelt hij met zijn energie ook nog de show. 


Aan het eind van de avond is het publiek moe, maar voldaan. Verassend waren toch het Duitse Agamendon en ZOMBIE INC, en het is zonde dat zo’n sterk bezet mini-metalfestival geen grotere opkomst krijgt. 

 

 

---
Wie: Din Brad, Agamendon, ZOMBIE INC, Moribund Oblivion, The Monolith Deathcult, Negura Bunget en Grave
Waar: Poppodium Iduna, Drachten
Wanneer: vrijdag 4 oktober
Opkomst: Laag

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland