Broken Brass Ensemble maakt zich klaar voor Nederlandse clubtour

“Het wordt nog meer feest dan de mensen van ons gewend zijn”

Jolien Eijsink ,

Ze stonden het afgelopen jaar op meer dan zeventig festivals in Nederland, waren te gast bij Pauw en Witteman en scoorden een megahit met hun versie van Thrift Shop van Macklemore & Ryan Lewis. Nu is het tijd om de clubs te veroveren. Broken Brass Ensemble start 9 november met een clubtour langs tien popzalen verspreid door Nederland en belooft er tien vette feestjes van te maken.

Zeven koperblazers, één drummer, een onwijs toegewijde manager en een bodemloze put energie: het blijkt de perfecte kern voor een brassband met internationale potentie. De Friese koperband is amper twee jaar geleden geboren, maar is nu al een icoon in de Nederlandse muziekscene. Afgelopen juni kwam de nieuwe EP van Broken Brass Ensemble uit en in 2014 kan men een album verwachten van de jonge heren. Dat klinkt alsof ze hun stoutste dromen al hebben verwezenlijkt. “Nee, we willen nog veel meer. Na de clubtour willen we heel graag naar Amerika, om te spelen in New Orleans, de grootste jazzstad ter wereld. Daarnaast hebben we in Nederland Lowlands, Pinkpop en North Sea Jazz nog niet eens gehad!”, vertelt drummer Pieterklaas de Groot. Over ambitie niets te klagen dus. 

Overvolle festivalzomer
Na een overvolle festivalzomer, met soms zeven optredens op een dag, en uren achter elkaar opgepropt in een busje door Nederland te jakkeren, is het met de energie van de heren slechter gesteld dan gewend. Vandaar dat ze voor de grote clubtour een maandje vrij hebben gepland om  volledig op te laden. Toch wordt er niet stilgezeten. Broken Brass is hard aan het repeteren om een indrukwekkende show in elkaar te zetten. “Spelen in clubs is heel anders dan spelen op festivals. We moeten nu opeens anderhalf uur vullen en dat kun je niet door drie keer hetzelfde liedje te spelen”, legt Pieterklaas uit. “We willen de mensen iets bijzonders geven en het wordt nog meer feest dan ze van ons gewend zijn.”

Flinke uitdaging
Het is vrij uniek dat een brassband überhaupt een clubtour kan doen in Nederland. “Normaal staan we tussen de mensen te spelen. Nu gaan we dat op een podium doen en moeten we iedereen bij de show betrekken. Terwijl we anders alleen de eerste tien rijen van het festivalterrein bereiken”, zegt Pieterklaas. Het wordt een flinke uitdaging voor de mannen en eentje waar ze enorm naar uitkijken. En dan met name de show in Podium Asteriks te Leeuwarden op 22 november. “Het is toch nóg iets specialer als je in je eigen woonplaats optreedt, dan wil je het net iets beter doen dan ergens anders.”

---
Ga voor meer informatie naar www.brokenbrassensemble.nl of www.podiumasteriks.nl en bestel nu je kaartjes voor € 5,- per stuk. De clubtour begint op zaterdag 9 november en brengt Broken Brass onder andere langs Ekko in Utrecht, North Sea Jazz Club in Amsterdam, Burgerweeshuis in Deventer, Lucky in Rijssen, Spot in Middelburg, Simplon in Groningen, Podium Asteriks in Leeuwarden, Duycker in Hoofddorp en Perron 55 in Venlo.