Ouderwets gezellig bij Lucky Fonz III in Asteriks

Ongedwongen en authentiek optreden van Clean Pete

Tekst: Obe Alkema | Foto's: Hans Jellema ,

Het is de afgelopen dagen flink koud geworden en daarom is de gezellige warmte in Podium Asteriks, waar Clean Pete en Lucky Fonz III zullen optreden, een ware verademing. De warmte zal echter niet alleen van de kachels komen, maar ook van de ouderwets gezellige muziek, ditmaal uitgekleed tot twee akoestische sets.

Dit keer geen lokale supportact. Geen idee waarom niet. Eigenlijk maakt het niet heel veel uit, want Lucky Fonz III heeft Clean Pete meegenomen. Clean Pete bestaat uit de tweelingzussen Loes en Renée Wijnhoven die met gitaar en cello grappige, Nederlandstalige liedjes brengen. Ze brengen een ode aan Lucky Fonz III, vertellen veel over (ex-)vriendjes (vooral over de periode voordat een van de twee op homoseksuele mannen valt). Er is veel interactie met het publiek.


Vanavond komt het niet zo nauw met performance: hier en daar rammelt het wat of zijn de twee dames iets te verwikkeld in binnenpretjes. Het deert niet, want het zorgt voor een ongedwongen en authentiek optreden. En dan te bedenken dat ze in januari met hun debuutalbum komen en afgelopen week in het voorprogramma van Emiliana Torrini stonden!

De opkomst vanavond is schamel, maar overduidelijk is dat er een vaste schare fans voor Lucky Fonz III (Otto Wichers) gekomen is. Er wordt meegezongen, Wichers laat zelfs het publiek een stuk zingen bij Wat ook een ander zegt. Hij ratelt door zijn eigen liedjes heen, vertelt over een acute wortelkanaalontsteking die zijn dood had kunnen worden en zingt over Woudsend in Sparrows.

De mondharmonica is soms vals, maar het maakt helemaal niets uit. Het is ouderwets gezellig in Asteriks, meermaals wordt er niet gepraat (!) en het publiek geniet van Lucky Fonz III – meer dan anderhalf uur lang. Oud en nieuw werk komt voorbij. Het lijkt na Welcome to the Village wel een thuiswedstrijd voor Wichers.

---

Gezien: Lucky Fonz III + Clean Pete
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 8 november 2013
Opkomst: goed