Living on the edge met Don Diablo

Grenzen verleggen om aan de top te blijven

Sjoukje Werkman ,

De carrière van dj en producer Don Diablo is het afgelopen jaar in een stroomversnelling geraakt. Mede dankzij de inspanningen van Swedish House Mafia, Nicky Romero en radiolegende Pete Tong (BBC Radio 1) hoeft Don Pepijn Schipper zich de komende tijd niet te vervelen. De wereld ligt aan zijn voeten: hij gaat straks twee weken toeren door Azië. Toch vergeet hij ook zijn vaderland niet. Don treedt op als hoofdact tijdens House in Harmony in Leeuwarden, op 16 november. Tijd voor een goed gesprek.

Don is net terug van zijn tour door de USA. Een slopende tijd, tien dagen lang, maar ook een fantastische ervaring. “Een enorm succes, alle shows waren uitverkocht”, vertelt hij. “Dit was voor mijn gevoel de eerste volwaardige tour, waarbij fans echt voor mij kwamen en ze de nummers ook daadwerkelijk konden meezingen”.

Het feit dat mensen zijn muziek echt kenden, was voor Don dan ook een van de hoogtepunten: “Mijn muziek wordt in Nederland niet echt vaak op de radio gedraaid. Dan reis je de hele wereld over en hoor je ineens je eigen nummer! Tijdens de vluchten hoorde ik soms wel twee of drie keer mijn eigen muziek op de radio voorbij komen. Een bijzondere ervaring,” aldus de dj. “Ik heb wel eens eerder door Amerika getoerd. Maar grotere venues, een uitzinnig publiek dat meezingt en zelfgemaakte spandoeken – dat heb ik nog niet eerder zo ervaren. Ik ben heel tevreden, maar fysiek gesloopt.”

Publiek
Goede platen draaien, dat was een van de redenen dat Don lang geleden begon met het maken van muziek. Ook nu, na zoveel jaar en zoveel optredens, blijft dit het belangrijkste doel. Maar de lat ligt hoog: “Tegenwoordig heb je best afwachtend publiek. In Nederland bijvoorbeeld, maar ook in Zwitserland kunnen ze er wat van. Omdat je al wat langer mee draait zijn de verwachtingen hoger,” legt hij uit. “In Amerika is dat anders, daar is mijn muziek redelijk nieuw. House bestaat ook daar natuurlijk al lang, binnen de echte fanbase. Maar het breekt nu pas echt door op grote schaal.”

Een opvallend enthousiast publiek trof Don bij een show in El Paso, een stad in het westen van Texas, tegen de Mexicaanse grens. De positieve sfeer daar was als een kers op de taart: “Het maakte niet uit welke nummers ik draaide, bekend of onbekend, het publiek wilde verrast worden. We gingen met z’n allen op reis in een bus, ik zat aan het stuur en het publiek had er alle vertrouwen in dat ik ze op de juiste bestemming zou brengen. Echt genieten!”

Succesvol jaar
Don probeert constant zijn grenzen te verleggen. Dat lukt heel behoorlijk. Zo werd hij door Warner Bros benaderd om de titeltrack te produceren voor de nieuwste Batman Game: Arkham Origins Blackgate. De wereldwijde release is op 25 oktober, maar de clip is nu al meer dan een miljoen keer bekeken. Don: “Batman is zo’n icoon, al jarenlang. Mensen kijken naar deze release uit, het is een van de best verkopende games ter wereld en ik mag daar deel van uitmaken. Het mooie is ook dat je er veel nieuwe fans door krijgt. Mensen die je in eerste instantie niet tegen zou komen, kennen nu ineens je naam. Het is als een jongensdroom die uitkomt.”

Hoe komt het toch de wereld Don Diablo ineens massaal omarmd? Zelf vindt hij dat hij veel te danken heeft aan de Swedish House Mafia: “Zij pikten begin dit jaar een van mijn nummers op, waardoor mijn carrière in een soort van stroomversnelling terecht kwam. Ik heb veel support gehad van collega dj’s, ik mocht platen uitbrengen op het label van Axwell, Nicky Romero en binnenkort verschijnt er een op het label van Steve Angello.”

BBC Radio 1
Een andere grote schakel in dit geheel was Pete Tong. Zijn radioshow op BBC Radio 1 trekt niet alleen in Engeland ontzettend veel publiek, ook in de Verenigde Staten wordt het goed opgepakt. “Tot begin dit jaar had ik nog nooit in zijn show gezeten, terwijl ik toch al behoorlijk wat jaren meedraai. Sinds begin dit jaar is er een connectie ontstaan en heeft hij mijn eerste track gedraaid. Vrijdag (8 november) gaat mijn zesde track van dit jaar in première in zijn show. Hij is de pacemaker van de radiowereld, kun je wel zeggen.”

Nieuwe wildernis
Naast muziek voor de Batman Game had Don Diablo ook de eer om de titeltrack te produceren voor de film De Nieuwe Wildernis. Daarover vertelt hij: “Ik dacht: ach, dat is misschien wel leuk om te doen. We wisten van tevoren natuurlijk niet dat het zo’n succes zou gaan worden!” Het begon heel onschuldig door een spontane ontmoeting met de regisseur. “Er was eigenlijk bijna geen budget, maar het leek me een heel sympathiek project. Ik vind het leuk om dingen te doen die mensen verrassen, en vooral ook dingen die ik zelf nog niet eerder heb gedaan. Voor mij was het een hele mooie mogelijkheid om een clip te hebben met geniale natuurbeelden, daar kan en wil ik zeker geen nee tegen te zeggen.”

Terugkijken
Hoe kijkt Don terug op zo’n bewogen jaar, is er tijd om stil te staan bij deze stroom aan hoogtepunten? “Eigenlijk heel slecht, maar ik sta er geen moment bij stil. Het is heel verslavend. Op het moment dat je op het podium staat en je ervaart iets geweldigs, dan ben je alweer aan het denken: 'wat komt er straks?'”

Het is een man van de beeldspraak. “Ik ben als het ware bezig om van legoblokjes een huis te bouwen. Ik vlieg nu nog niet met mijn helikopter over het huis om te genieten van wat er al staat. Ik wil eerst gewoon een dak erop hebben en een schoorsteentje. Als je echt een huis voor je ziet, is het heel moeilijk om te genieten van de bouw die er aan vooraf gaat.’

En nu?
“Ik wil altijd scherp blijven, living on the edge, want dan houd je die drive in je om je eigen grenzen te blijven verleggen. Ik wil mensen waar voor hun geld geven. Als mensen geld betalen voor een kaartje om mij te zien dan wil ik dat ze, waar dan ook - New York, Ibiza, Dubai, of Leeuwarden - maximale waarde voor hun geld krijgen.”

–--
Don Diablo draait op House In Harmony, op 16 november in de Harmonie in Leeuwarden. Meer info en kaarten zijn hier verkrijgbaar.