Feestelijk Broken Brass Ensemble in uitverkocht Asteriks

Pushin Wood Soundsystem draait publiek warm

Tekst: Sjoukje Werkman | Foto's: MARC DE FOTOGRAAF ,

De succesvolle eerste EP van Broken Brass Ensemble verscheen in juni 2013 bij Bambeats, het label van, jawel: de heren van Pushin Wood Soundsystem. Een bijzondere en energieke samenwerking waarbij de funky sounds je om de oren vliegen. Reden genoeg om er samen op uit te trekken tijdens een landelijke clubtour. Na een reeks succesvolle optredens, waaronder een drukbezochte start van de tour in Utrecht, was vrijdag de beurt aan Leeuwarden.

Georges, Johannes en Auke, dat zijn de mannen van Pushin Wood Soundsystem. Bij elkaar gebleven na de productie van een skatefilm: Pushin Wood. Ze hebben een eigen en vooral creatieve sound, met invloeden van funk, afrobeat, beats, latin, jazz en hiphop. Dat deze combinatie een groot succes is, blijkt wel uit hun gevarieerde verzameling optredens (van festivals tot skate- en bike events) en een aantal prestigieuze prijzen die het drietal in de wacht heeft gesleept. Zo wonnen ze de Havana Cultura Gilles Peterson Remix Contest, met een optreden op Cuba als resultaat.

Bambeats
Met hun eigen label Bambeats tillen de heren hun liefde voor muziek en vinyl naar een hoger niveau. Zo produceren ze muziek voor Planet Monkey en het eigen Pushin Wood Soundsystem. Vorig jaar tijdens Noorderslag werden ze aangenaam verrast door het vrolijke geluid van Broken Brass Ensemble. Een perfecte aanvulling op het bestaande werk van Bambeats – het idee voor een samenwerking was geboren.

Broken Brass Ensemble
Na het ongekende succes van de cover Thrift Shop (origineel door Macklemore & Ryan Lewis) kan Nederland eigenlijk niet meer om het Broken Brass Ensemble heen. BBE combineert invloeden van de traditionele New Orleans brass met muziekgenres als hiphop, balkan, funk, blues en fanfare tot een eigen herkenbare en explosieve mix. Een wervelende brok energie!

Na de aandacht op landelijke radio en televisie en optredens op diverse festivals, werd het tijd voor een EP. Die verscheen op het Bambeats-label en is onlangs ook uitgebracht op vinyl. Om ervoor te zorgen dat iedereen kan meegenieten van deze aanstekelijke vrolijkheid, is er een grootse promotietour opgezet: van Hoofddorp tot Middelburg, van Utrecht tot Venlo. Na een aantal zomerse festivals zijn nu de clubs aan de beurt. Zo ook podium Asteriks.


Podium Asteriks

Leeuwarden heeft er zin in. Een zeer gevarieerd publiek is massaal naar Asteriks toegestroomd. Familie, vrienden en kennissen: met hun Friese roots is het voor Broken Brass Ensemble vanavond toch een soort thuiswedstrijd. Bij binnenkomst draait Pushin Wood Soundsystem de eerste deuntjes, ondersteund door passende visuals en filmpjes op het scherm boven het podium.

Er heerst een prima sfeer, maar de boel komt pas goed los wanneer Broken Brass Ensemble van start gaat. Een podium vol met enthousiaste muzikanten, glimmend koperwerk en een flinke dosis energie. Na een goede warming up, die noodzakelijk blijkt om overbelaste voeten te voorkomen, is iedereen lekker los. Ook de muzikanten. Naast een aantal indrukwekkende solo’s van de blazers, is er een opzwepende drumsolo waarbij het applaus niet van de lucht is, en terecht.

Inspiratiebron New Orleans valt niet te missen. Tijdens het nummer Fly Away laten de mannen zien dat ze ook nog eens over een gouden strot beschikken. Begeleid door de sousafoon vormt dit een van de hoogtepunten van de avond.


Uitverkocht

Vlak voor het einde wordt omgeroepen dat de zaal volledig uitverkocht is. Een groots gejuich barst los; het feest is compleet. In de toegift zet de groep het welbekende Thrift Shop in, waarmee het optreden spectaculair wordt afgesloten. Dankzij de dj’s van Pushin Wood Soundsystem blijft het naderhand nog lang gezellig.

–--

Wie: Broken Brass Ensemble + Pushin Wood Soundsystem
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 22 november 2013
Opkomst: uitverkocht