Tweede editie House In Harmony volledig uitverkocht

Cocktail van elektronische dance trekt divers publiek aan

Tekst: Alwin Sinnema | Foto's: Erikjan Koopmans ,

Van keiharde beats tot minimal techno: alle soorten elektronische dancemuziek kwamen zaterdag aan bod in Stadsschouwburg De Harmonie. Met 2500 bezoekers was House in Harmony dit jaar volledig uitverkocht. Naast lokaal en opkomend talent wist de organisatie grote namen als Don Diablo en The Party Squad naar Leeuwarden te halen. Het resultaat: een toegankelijk dance-evenement voor een breed publiek.

House in Harmony werd vorig jaar opgezet door Friesland Pop in samenwerking met verschillende dance-organisaties. Nu al is het festival uitgegroeid tot een uitstekend platform voor Friese export op het gebied van de dancemuziek. Lokale dj’s als Praia del Sol, Steff da Campo en Punish waren op deze tweede editie aanwezig, evenals opkomende talenten Vintage Boy en San Marchello. Daarnaast wist de organisatie grote nationale en internationale dj’s als Don Diablo, The Partysquad en André Galluzzi aan de line-up toe te voegen. In de tot clubs omgetoverde theaterzalen van de Harmonie (het motto is immers 'Theatre of Dance') zweepten de dj’s het publiek flink op.


De formule

House In Harmony kan worden vergeleken met een cocktail: de bezoeker krijgt tijdens het evenement verschillende smaken (stijlen binnen de dancemuziek) voorgeschoteld. Of je nou komt voor keiharde beats of voor de wat rustigere minimal techno: er is aanbod genoeg. Zo kun je van alle stijlen een beetje meepikken – al zal de echte liefhebber van een bepaalde stijl misschien juist de hele avond in dezelfde zaal blijven hangen.

De vier areas
Een groot deel van het publiek gaf afgelopen zaterdag de voorkeur aan het feestje bij de mainstage, waar vanzelfsprekend de meeste headliners waren geprogrammeerd. Vanaf het begin zat de sfeer er hier goed in: onder andere Steff da Campo draaide het publiek warm. Don Diablo deed op het hoofdpodium zijn eigen ding, namelijk het combineren van dance met invloeden van totaal andere muziekstijlen als rock en urban. Op zijn eigen herkenbare manier schoot de set verschillende kanten uit. Vervolgens wisselden namen als The Partysquad en Praia del Sol elkaar af, terwijl ze keer op keer de zaal op zijn kop wisten te zetten.


Hardere stijlen als hardstyle en hardcore waren eveneens goed vertegenwoordigd en trokken een aanzienlijk publiek aan. Mooi om te zien was dat Vintage Boy, die van de organisatie als lokaal talent een podium kreeg, al vroeg op de avond voor een vrij volle zaal zijn kunsten kon laten horen. Bij de set van de vrouwelijke hardstyle/hardcore dj DaY-mar werd iedere vierkante meter benut voor het betere beuk- en stampwerk.


In de foyer werd er ondertussen voornamelijk bewogen met de heupen, bijvoorbeeld op de opzwepende en sexy beats van Kuddedieren. Met bijbehorende rondborstige danseressen en Valerio Zeno’s nachtelijke alter ego Phalerieu, ging het er allemaal vrij exotisch aan toe.

Opvallend was dat de technozaal in vergelijking met de andere zalen niet erg druk bezocht werd, ondanks dat er enkele grote namen als Andreas Bergmann en de Duitse dj André Galluzzi hun opwachting maakten.

Uitlaatklep
Dance is voor velen een uitlaatklep om even te ontsnappen aan de dagelijkse beslommeringen. Ook dit jaar weet House In Harmony daar prima op in te spelen met een toegankelijk evenement voor een breed publiek. De organisatie kan terugkijken op een geslaagde tweede editie. Op naar de derde!

---

Wat: House In Harmony
Waar: Stadsschouwburg De Harmonie, Leeuwarden
Wanneer: zaterdag 16 november 2013
Opkomst: volledig uitverkocht