Krystl laat zich niet uit het veld slaan

Spectaculair optreden in Romein ondanks lage opkomst

Tekst: Sjoukje Werkman | Foto's: Bouke Stienstra ,

Na de release van de tweede plaat Undefeatable is Krystl bezig met een clubtour. In iedere regio krijgt lokaal talent de kans om als voorprogramma te laten zien wat ze in huis hebben. In Romein is deze eer voor Martyn Ell en Nicsz. Geheel onterecht is de zaal maar halfvol. Om toch voor een knusse sfeer te zorgen, zijn er grote doeken rondom de geluidstafel gehangen. Het publiek kruipt wat dichter naar elkaar toe, waardoor er toch een intieme setting ontstaat.

Het eerste nummer komt direct goed binnen. Without You: een heel klein, gevoelig liedje op de piano. Het geluid staat perfect afgesteld, waardoor Krystl's heldere stem tot onder de bankjes van Romein nog zuiver klinkt. Om te bewijzen dat het niet alleen een luisteravond is, wordt vervolgens Bottles ingezet. Halverwege het nummer schrikt de zaal op door het gerinkel van kapotgeslagen glas. Zelfs de band lijkt verrast, maar het blijkt gewoon bij de show te horen. Daarmee is de toon van de avond gezet.

 

Ontdekkingsreis

Een tijdje geleden heeft Krystl vijf weken door Australië gereisd. Een grote ontdekkingsreis die tot veel inspiratie heeft geleid. Het nummer Heart’s Still Bleeding is in die tijd geschreven. Het gaat over onopgeloste kwesties en gekwetste gevoelens. Ingetogen en breekbaar: het publiek wordt meegenomen in de emotie van het moment. En eigenlijk is het dan opeens helemaal niet zo erg dat de zaal niet stampvol zit.
 

Covers

Voor nog meer variatie wordt een uitstapje gemaakt naar een aantal covers. En hoe: een waardig eerbetoon aan Krystl’s grote voorbeeld Etta James zet de zaal op z’n kop. Iedereen zingt en danst mee. Zelfs de cups komen nog weer tevoorschijn. Na een succesvolle cover van Royals (Lorde) bij Giel in de ochtendshow, heeft dit nummer de live-set gehaald. En terecht! In de toegift komt ook Blurred Lines voorbij, waarbij de eerste helft een jazzy tintje heeft. Vervolgens gaat de band vol gas en laat toetsenist zelfs nog even zijn rap skills horen. 

De band

Het is leuk om te zien dat de band niet alleen om Krystl draait. Hoewel ze natuurlijk een gouden strot heeft en weet hoe ze die moet gebruiken, geeft ze haar bandleden ook zeker de kans om zich van hun beste kant te laten zien. En dat ze heel goede kanten hebben, dat mag duidelijk zijn.

Bij een aantal nummers, waaronder Broken Hearted Girl (geschreven met Lucie Silvas), worden indrukwekkende solo’s gegeven. Drummer Bauke Bakker laat zien wat hij in zijn mars heeft: hij beschikt ook nog over een fantastische stem. Vrouwelijke bassist Sophie van Schaik stapt als een ware rockchick uit de schaduw en gitarist Clemens Blacquiere laat zijn mooiste riffs horen. Toetsenist Arno Schlijper kan zelfs beatboxen, zo blijkt bij het nummer You Don’t Need To Save Me. Een getalenteerd gezelschap.
 

Undefeatable

De nieuwe plaat Undefeatable ligt sinds ongeveer anderhalve maand in de schappen. Het is een gevarieerd album en dat is vanavond duidelijk terug te zien in Romein. Van rustige, akoestische nummers naar feestelijke rock-’n-roll en van blues naar a capella. Het was een mooie avond!

---

Wie: Krystl + Martyn Ell en Nicsz
Waar: Poppodium Romein
Wanneer: vrijdag 8 november 2013
Opkomst: Matig