Calgary Woods: van duo naar band

“Men noemt ons vaak muzikaal getrouwd.”

Tekst: Bente Hout | Foto's: Xanne Wijkamp ,

De naam van de band is, zoals de leden van Calgary Woods zelf aangeven, min of meer per toeval en door middel van een beetje googlen uitgekozen. Toch past hij uiteindelijk perfect bij de muziek die ze maken: sfeervolle indiepop waarvan je het liefst glimlachend wegdroomt. De ontmoeting tussen Esther Postma en Marcel Staats zo’n vier jaar geleden, blijkt het startpunt te zijn van wat nu een in de kinderschoenen staande band is om in de gaten te houden.

“Marcel en ik begonnen ooit met het opnemen van covers voor op Youtube”, vertelt Postma. “Daardoor kwamen we erachter dat er een heel goede klik is tussen ons op muzikaal gebied. We gingen langzamerhand eigen nummers schrijven en daaruit is het huidige Calgary Woods ontstaan.” Postma en Staats hebben sinds kort een groepje muzikanten om zich heen verzameld om hun nummers uit te breiden. Dat groepje bestaat uit Bas Rozeman, Luciano Hoch, Jesse Bosman en Jurgen Gerlofs. “We beginnen weer opnieuw”, zegt Postma. “Onze nummers, die klein en breekbaar begonnen, willen we nu uitbouwen met band. Meer instrumenten en meer stemmen.”

Calgary Woods wordt zeer hoorbaar geïnspireerd door bands als Civil Wars en Radical Face maar ook het Ierse Kodaline, waarvan ze onlangs het nummer ‘All I Want’ coverden. “In onze set zitten momenteel nog twee covers, uiteindelijk willen we daar graag van af en alleen eigen nummers spelen”, lacht Postma. “We schrijven het liefst verhalende nummers. Ik vind het interessant om verhalen vanuit verschillende perspectieven te benaderen. Zo hebben we bijvoorbeeld speciaal voor het Bevrijdingsfestival van dit jaar een nummer geschreven over vrijheid, waarin we quotes van Nelson Mandela hebben verwerkt.” 

“Esther schrijft vaak een tekst, waar ik dan vervolgens een gitaarlijn onder schrijf”, legt Staats uit. “Op die manier zijn veel nummers ontstaan. Vanaf nu gaan we die verder uitbreiden met band. Bedoeling is om een mooie, volle set te hebben met een unieke sound. Daarna zien we wel verder.” Veel concrete plannen heeft de band nog niet. De komende maanden zullen met name gaan draaien om het uitwerken en uitbreiden van de set. Op langere termijn zou daar wellicht een EP uit kunnen rollen. “We zien wel”, zegt Postma. “Wat belangrijk is, is dat Marcel en ik een ontzettende klik hebben. Die is er al vier jaar. Men noemt ons vaak muzikaal getrouwd.” Staats glimlacht en knikt instemmend.

---
Komende zondag is Calgary Woods met een akoestische set te zien op het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden.