Beans & Fatback is klaar voor een feestje in Het Bolwerk

“Hoe later het wordt, hoe wilder het eraan toegaat”

Jolien Eijsink ,

Sluit een slimme deal met een setje muzikanten, serveer ze een goede maaltijd en voor je het weet ben je de nieuwste, grote festivalhit. Het gebeurde Onno Smit, verwekker van country & soulformatie Beans & Fatback. In samenwerking met onder andere Tim Knol en Daniel Rose bracht hij in 2010 de plaat Beans & Fatback / Fingerlicking Good uit. Drie jaar later speelt de band elk festival en zelfs de theaters plat. Op 23 november staan de zeven heren in Het Bolwerk te Sneek en daar kun jij bij zijn. Doe mee aan de prijsvraag, onderaan de tekst, en win kaarten!

Hij komt net terug van een bedeltocht voor snoep in het teken van Sint Maarten en staat nu geduldig nasi te bereiden. Toch neemt Onno Smit uitgebreid de tijd om ons een update te geven van de snelgroeiende succesformatie Beans & Fatback. Naast Onno als zanger en gitarist bestaande uit Paul Willemsen (gitaar), Jet Stevens (basgitaar), Gerhardt (backing vocals en piano), Jeroen Tenty (hammondorgel), Toon Oomen (drums, backing vocals) en Cody Vogel (drums, percussie). 

Hutspot
Als frontman van funk en soulband Lefties Soul Connection besloot Onno enkele jaren geleden dat hij een soloplaat in elkaar wilde knutselen, zonder daar een groot bedrag voor neer te tellen. In 2010 verscheen als resultaat de plaat Beans & Fatback / Fingerlicking Good, compleet met bijbehorend receptenboek met de gerechten die Onno alle meewerkende muzikanten voorschotelde in ruil voor opnametijd. Het bleek een smakelijke succesformule te zijn. Kort daarna werd de band uitgenodigd voor een cabaretfestival en braken ze de hele tent af. Een volledige theatertour volgde en in 2013 kwam plaat nummer twee uit: With Skin Attached

“Ons eerste album was dat kookboekidee. Ik werd er gek van. Het was een leuk en een apart verhaal, maar mensen gingen op een gegeven moment niet meer naar de plaat zelf luisteren. Bij dit album (With Skin Attached) wilden we het puur en alleen om de muziek laten gaan en is er dus weinig artwork”, legt Onno uit. Wat overblijft is een mengelmoes van Amerikaanse rootsmuziek, blues, soul, country en een beetje pop. “Ik heb gewoon een hutspot gemaakt van mijn iTunes-playlist.”
 
Spanningsboog
Die hutspot smaakte blijkbaar naar meer, want dit jaar stond Beans & Fatback te knallen op alle grote Nederlandse festivals. Vooral Lowlands maakte veel indruk op Onno: “Toen we het podium opkwamen en iedereen meteen begon te klappen en te gillen, dacht ik: shit, we moeten nu wel een beetje ons best gaan doen. We hebben nog niet eens gespeeld en iedereen klapt al.” 

Festivals, theaters, clubs: Beans & Fatback gooit zichzelf met evenveel energie in elk speelavontuur. Maar de verschillende terreinen brengen wel elk een andere sfeer naar voren. Onno vertelt: “Op een festival komen akoestische liedjes slecht over. Niemand luistert daar eigenlijk naar. Maar ze werken wel heel goed in intieme clubs en theaters. In een theater kan niemand naar de bar lopen, bijvoorbeeld. En in de club reageert iedereen wild op elke move die je maakt.” Toch gaat de voorkeur van Onno uit naar het spelen in clubs. “Je bent bezig een soort spanningsboog op te bouwen en hoe later het wordt, hoe wilder het eraan toegaat.”  
 

Knalshow
Aanstaande zaterdag komen de mannen van Beans & Fatback naar Het Bolwerk in Sneek. Ze hebben er zin in, maar dat is bijna vanzelfsprekend volgens Onno: “We hebben nog nooit voor een lastig publiek gespeeld. Behalve in Amsterdam. Dat is het stugste publiek, want daar willen ze bij voorbaat al niet klappen.” 

Afgezien van een orkaan aan knallende rootsmuziek kan Sneek zaterdag geen grote verrassingen verwachten van de mannen. “We gaan deze show niet anders aanpakken dan we normaal doen. We komen niet opeens aanzetten in een verkleedpak. Ik denk dat iedereen die ons nog nooit live heeft gezien, gewoon moet komen en zich moet laten overdonderen.”
---
3VOOR12/Friesland mag van Poppodium Het Bolwerk 2x2 kaarten weggeven voor de show van Beans & Fatback. Wat moet je doen? Antwoord geven op deze vraag:
 
Beans & Fatback stond eerder dit jaar op een festival in De Groene Ster in Leeuwarden. Maar hoe heette dat festival ook alweer?
 

Weet jij om welk festival het gaat? Stuur dan je antwoord naar 3voor12friesland@gmail.com en win die kaarten!