Villagers maakt de dienst uit op tweede dag Here Comes The Summer

Jacco Gardner en Beans & Fatback spelen sterke bijrol

Tekst: Niels Lahuis | Foto's: Jort Klarenbeek ,

Na de diversiteit van de voorgaande dag, staat de tweede dag van Here Comes The Summer vooral in het teken van de komst van Villagers. De Ierse band rond zanger Conor O’Brien wordt geflankeerd door eveneens veelbelovende namen als Jacco Gardner, Beans & Fatback en The Silhouettes. Het kleine zusje van Into The Great Wide Open maakt zich wederom op voor een mooie dag, zoveel is duidelijk.

Voor de echte festivalgenieters op Vlieland is de programmering van Onder Invloed een ware must. Voor dit project, opgezet door filmmaker en journalist Matthijs van der Ven, interviewt  popjournalist Gijsbert Kramer een aantal artiesten over hun inspiratiebronnen. Een fijn format om rustig bij wakker te worden. Terwijl de meeste mensen de eerste slokken van een verse kop koffie achterover slaan, spreken onder andere Jacco Gardner, Beans & Fatback-zanger Onno Smit en singer-songwriter Joris Dee over alles wat hen inspireert. Een goed begin van een mooie dag. 

Je zou kunnen zeggen dat The Silhouettes nergens beter op hun plek zijn dan op Vlieland: de felle zon en het nabijgelegen strand combineren uitstekend met de surfpop van het Amsterdamse bandje. Dat de groep rond frontduo Ben Rider en Mira Bell in de donkere zaal van De Bolder staat te spelen, zullen we voor de gelegenheid maar voor lief nemen. Het is de eerste keer dat de band op Vlieland speelt en aan de gretigheid van de performance te merken zal het ook zeker niet de laatste keer zijn. The Silhouettes spelen een strakke, vrolijke set bestaande uit liedjes van hun net uitgebrachte debuutalbum. De interactie tussen Rider en Bell zorgt voor een prettige sfeer op het podium, maar de twee beperken hun aandacht wel erg tot elkaar. De ietwat tegenvallende podiumpresentatie wordt des te duidelijker wanneer een groepje kinderen spontaan het podium betreedt en eigenlijk de show overneemt. Het zorgt voor de nodige schattige momenten, maar terugdenken aan The Silhouettes zal het publiek niet snel doen. 

We zitten nog maar in de vijfde maand van 2013, maar de agenda van Jacco Gardner is nu al aan vervanging toe. Na het uitbrengen van debuutalbum Cabinet of Curiosities in februari, reisden Gardner en band al uitgebreid door de Verenigde Staten en Europa. Die populariteit brengt hoge verwachtingen met zich mee, maar de heren maken het vandaag op Vlieland allemaal meer dan waar. Het uitstekende samenspel tussen Gardner, gitarist Keez Groenteman, bassist Jasper Verhulst en drummer Jos van Tol zorgt voor een strak geheel. De groep is relaxed en de toeschouwer profiteert. Nu al is het contrast met de eerdere shows op Eurosonic Noorderslag groot te noemen. Vanonder zijn kenmerkende zwarte hoed verschijnt er een tevreden glimlach op het gezicht van Gardner. Later op de avond zal bekend worden dat hij ook een show op Into The Great Wide Open in zijn overvolle agenda kan noteren.  

Opvallend aan Here Comes The Summer is dat er geen enkele Friese act op het festival speelt. Met singer-songwriter Swinder staat er echter wel een Groningse act op het Buiten Podium. Onder begeleiding van gitarist Gijs van Veldhuizen brengt de bebaarde zanger zijn liedjes in Gronings dialect over aan het publiek. De vraag is alleen hoeveel van de aanwezige mensen begrijpen waar de liedjes over gaan. Tekst en uitleg van de zanger dragen daar niet bepaald aan bij. Desondanks heerst er een relaxte sfeer in het bos en krijgen de liedjes van Swinder het decor dat ze verdienen.

Je kan een speld horen vallen wanneer Villagers frontman Conor O’Brien de eerste tonen van de headliner inzet. De Ierse zanger heeft de aandacht van het publiek direct in zijn greep en houdt het vervolgens een uur lang stevig vast. De emotioneel beladen teksten worden met een ernstige blik overgebracht aan een muisstille De Bolder. Stevig opbouwende nummers van debuutalbum Becoming a Jackal zorgen voor een mooie combinatie met het compactere werk van het vorig jaar uitgebrachte Awayland.

Met name de beladen uithalen van O’Brien tijdens The Bell en de prachtige uitvoering van Grateful Song maken het de voorste rij moeilijk hun tranen van geluk en herkenbaarheid in bedwang houden. Het gevoel van een nummer wordt door weinig bands zo goed overgebracht als door Villagers. Technische mankementen zorgen nog voor de nodige frustrerende momenten bij de band, maar O’Brien wuift het allemaal met een bescheiden glimlach weg. Op het Vlielandse podium is geen plek voor stress. Terwijl de crew nog een poging doet tot de nodige reparaties, zet de kleine zanger de eerste tonen van single Nothing Arrived in. Gewoon doorgaan en niet achterom kijken.

Here Comes The Summer had geen betere band uit kunnen kiezen om het kaarsje uit te blazen dan Beans & Fatback. Het zevenkoppige gezelschap rond Onno Smit bracht een kleine maand geleden nog het alom geprezen album With Skin Attached uit en kan niet wachten om Vlieland te laten kennismaken met het nieuwe werk. De vuige mix tussen country en soul in combinatie met de rauwe stem van Smit zorgen voor een sterk geheel. Gooi daar nog de vaardigheden van gitarist Paul Willemsen en de strakke afwisseling tussen drummers Oomen en Vogel bij en de toon is gezet. Het enthousiasme van de band laat zich omvormen tot één grote jamsessie. Het is jammer dat het merendeel van het publiek ervoor kiest om de bar op te zoeken na de set van Villagers. Beans & Fatback leent zich er namelijk bij uitstek voor om de knop even om te zetten en met een tevreden gevoel de tent weer op te zoeken. De bezoekers van Welcome to The Village zijn gewaarschuwd.

Here Comes The Summer laat zich gelden als de ideale opwarmer voor zijn grotere broer, later dit jaar, en blijkt bovendien een uitstekende manier om de zomer te verwelkomen.