Tommy Cash toont broederliefde in Schaaf City Theater Tommy Cash toont broederliefde in Schaaf City Theater

‘My brother’s work is my greatest gift’

, Tekst: Alwin Sinnema

Tommy Cash toont broederliefde in Schaaf City Theater

‘My brother’s work is my greatest gift’

Tekst: Alwin Sinnema ,

Het is negen jaar geleden dat ‘The Man in Black’ overleed, maar de muziek van countryzanger en singer-songwriter Johnny Cash is nog altijd mateloos populair. Zijn broer Tommy Cash bracht hem donderdagavond in Schaaf City Theater een eerbetoon. Binnen een familie van zeven kinderen waren het alleen deze twee broers die een muzikale carrière nastreefden.

Niet iedereen die in de zaal aanwezig was zal vooraf bekend geweest zijn met de muziek van 'het broertje van'. Tommy staat uiteraard vaak in de schaduw van zijn grote broer. Illustratief hiervoor is een opmerking uit de zaal: “Ik wist eerst niet dat Johnny Cash een broertje had!” Maar Tommy Cash speelt, naast zijn eigen nummers, met alle liefde en overtuiging de nummers van broer Johnny. Uit respect voor zijn leven en zijn muziek.

Het is een man met charisma. Gehuld in een glinsterend zwart pak begint hij de show met de bekende woorden: “Hi, my name is Tommy Cash.” Daarop volgt het nummer Folsom Prison, waarmee de country/rockabilly sfeer er meteen goed in zit.

“I’m still going strong for a man of seventy-three!”
Ondanks zijn leeftijd, de man is inmiddels 73 jaar, treedt Tommy Cash nog steeds op met een hoop enthousiasme. Zo nu en dan komt er een typische Cash-beweging uit zijn heupen en gaat de gitaar de lucht in. Toch komt het de avond ten goede dat hij bijgestaan wordt door Def Americans, een Cash-tributeband uit Eindhoven. De strakke solo's, het sterke drumspel en de zang zijn vaak niet van de echte Johnny Cash te onderscheiden.

Het publiek krijgt geen genoeg van nummers als Ring of Fire, Folsom Prison Blues, Cry Cry en nog vele andere klassiekers. Alles voor het publiek en alles voor Johnny, zie je de zanger denken.

Maar het is niet alleen maar swingend en vreugdevol. Af en toe zijn er ook serieuzere momenten. Cash vertelt over het verlies van zijn broer en het wegvallen van andere familieleden: “I still miss him a lot and I miss my mother and father. There are only three left of the family.” Bij het nummer Hurt krijgt Tommy het even te kwaad. “Hurt was my brother’s last recording before he died.” Hij kijkt ontroerd naar de foto van zijn broer, die op een projectiescherm voorbij komt. “I still get emotional when I hear the song.” De zaal is dan even muisstil.

Deze avond was betekenisvol voor een ieder die de muziek van Johnny Cash omarmt. Na afloop werd er door Tommy Cash nog alle tijd genomen voor handtekeningen en foto’s. Een volle zaal genoot zichtbaar van een bijzondere avond die vooral in het teken stond van broederliefde.

---
Wie: Tommy Cash & tributeband Def Americans
Waar: Schaaf City Theater, Leeuwarden
Wanneer: donderdag 2 mei 2013
Opkomst: volle zaal

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland