Moss triomfeert in een rumoerig Asteriks

Uitgebalanceerde support door Stuart Mavis

Tekst: Obe Alkema | Foto's: Fabian Samidjono ,

Ongeveer driekwart jaar geleden was Moss een van de headliners op het Freeze Festival te Leeuwarden. Destijds kon de band volgens ondergetekende zijn beloftes niet waarmaken. Nu is Moss terug voor een intieme set bij Podium Asteriks. Het lukt het trio ditmaal wel om de verwachtingen in te lossen – en zelfs meer dan dat.

De avond wordt geopend door Stuart Mavis. De bandleden hebben deze avond besloten de drummer thuis te laten en een akoestische set te spelen. Daarbij weten ze goed over te komen: rustige liedjes met speelse loopjes, uitgevoerd door drie stoere heren met een nonchalante air in de positieve zin van het woord. Uit die ogenschijnlijk lieflijke liedjes spreekt een onbegrensd verlangen. Verlangen een nieuwe generatie te zijn, vooral wanneer de frontman de set afsluit met een solonummer dat de Beatgeneration van onder meer Jack Kerouac bezingt. Het wordt geenszins drammerig of dwepend, nee, de mannen weten te imponeren door in alle opzichten duidelijk in balans te blijven. 


Ook Moss is in balans. Ze zijn met z’n drieën. We hoeven geen explosieve, psychedelische show van hen te verwachten, maar een intieme set, zoals ze er in een korte tour nog vijf stuks doen of hebben gedaan. Soms speelt de drummer op de bas en dan worden de drums van tape afgespeeld, frontman Marien Dorleijn verontschuldigt zich ervoor, maar het deert niemand. Dat komt doordat de zaal zeer rumoerig is. Er lijkt nauwelijks aandacht te zijn voor de twee bands. En dat terwijl Moss en Stuart Mavis beide een een set verzorgen waarbij het accent ligt op zachtjes spelen en oog voor detail.


Vanwege het rumoer wacht Moss even met het starten van Everything Died In Your Heart. De openingsgeluiden van dat nummer zijn erg zacht en worden overschreeuwd door het gepraat in de zaal. Gelukkig maant de rustige helft van de zaal de andere helft tot stilte. Dorleijn merkt lachend op: “Dus jullie kunnen het wel.”

In deze kleine zaal met een warme sfeer triomfeert Moss als geen ander. Het trio speelt niet alleen nummers van Ornaments of Never Be Scared/Don’t Be A Hero, maar ook van The Long Way Back, hun eerste album. Er wordt zelfs een nieuw nummer gespeeld van alweer het vierde album dat op de planning staat. En zo lijkt de band geen moment rust te kennen. Die drukte heeft geen invloed op de set van deze avond. Moss is punctueel. Moss is geen moment flets. Moss is zelfs zonder alle bombastische elementen formidabel.


Een toegift kon niet uitblijven, dus doet Dorleijn solo nog een liedje. Hij bedenkt zich echter, loopt het podium af, gaat door het publiek naar achteren en klimt op de bar. Het is de ideale manier om een pratende menigte terug te pakken: in de brandhaard, a capella, je toegift zingen.

---

Gezien: Moss + Stuart Mavis
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 17 mei 2013
Opkomst: uitverkocht