Ian Siegal bewijst tot de betere bluesartiesten te behoren Ian Siegal bewijst tot de betere bluesartiesten te behoren

Rauwe zang en gitaargeweld in Iduna

, Tekst: Karst Jaarsma | Foto's: Markus Hagner

Ian Siegal bewijst tot de betere bluesartiesten te behoren

Rauwe zang en gitaargeweld in Iduna

Tekst: Karst Jaarsma | Foto's: Markus Hagner ,

Ian Siegal timmert al heel wat jaren aan de weg met zijn rauwe bluesgeluid. De Britse zanger bracht in de loop van zijn carrière reeds zeven albums uit. Candy Store Kid, dat eind vorig jaar verscheen, is het meest recente. In het kader hiervan speelde Ian Siegal afgelopen vrijdag in Iduna.

Siegal is al tien jaar actief in de muziekscene en nog steeds staat de zanger voor een halflege zaal. Het is triest om te zien dat een van de betere bluesstemmen van dit moment niet meer waardering krijgt. Daarbij staat hij vanavond ook nog eens niet met de minsten op het podium. Onder de noemer van The Mississippi Mudbloods heeft hij, onder andere, gitarist Luther Dickinson van The North Mississippi Allstars in zijn gelederen.

Wanneer het viertal een paar minuten voor tien het podium beklimt, klinkt het geluid in eerste instantie verschrikkelijk slecht. De stemmen en het gitaarwerk zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Gedurende de eerste twee countryrocknummers rijst het vermoeden dat dit euvel niet meer verholpen kan worden. Het nummer I Am The Train, dat op cd nog een swingend hoogtepunt is, wordt hiermee volledig om zeep geholpen.

Langzamerhand wordt het geluid gelukkig beter en beter. Wanneer een eerste bluesnummer wordt ingezet, is alles eindelijk goed afgesteld. Vanaf dat moment laten Ian Siegal en Luther Dickinson zien een gouden combinatie te zijn. Eigenlijk draait het vanavond vooral om beide mannen: Siegal neemt de rauwe zang voor zijn rekening, Dickinson laat zien wat voor topgitarist hij is. Hoewel Ian Siegal regelmatig mooie slidegeluiden uit zijn gitaar weet te toveren, zijn het vooral de solo’s van Dickinson – die aan The Allman Brothers en The Black Crowes doen denken – waarmee het gezelschap indruk maakt. Dit komt niet in de laatste plaats omdat Dickinson enkele jaren geleden ook meespeelde in laatstgenoemde band.


Dickinson bewijst met het spelen van het North Mississippi Allstars nummer Bang Bang Lulu ook nog eens over een goede rockstem te beschikken. Het gezelschap imponeert vervolgens met de trage blues van She Got The Devil In Her en met een afsluitend eerbetoon aan de onlangs overleden Big George.


Ian Siegal maakt vanavond duidelijk tot een van de betere bluesartiesten van dit moment te behoren. Zijn rauwe stem sluit perfect aan bij de zuidelijke countryrock van Luther Dickinson. Samen maken de heren een mooie mix tussen gitaargeweld en goede liedjes. Ondanks de geluidsproblemen heeft het gezelschap snel de draad weer opgepakt en kan de overwegend met mannen gevulde zaal genieten van wat er op het podium gebeurt. Op naar nog tien jaar kwaliteitsblues!

---

Gezien: Ian Siegal & The Mississippi Mudbloods, support: Black Bottle Riot
Waar: Poppodium Iduna, Drachten
Wanneer: vrijdag 3 mei 2013
Opkomst: 150 bezoekers

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland