FSF2013: When We Are Wild: band zoekt festival

Folkpop op zijn best in de tussenruimte

Tekst: Wouter Hoogland | Foto's: Alwin Sinnema ,

Al vanaf het eerste nummer is het duidelijk: bij deze band kun je alleen maar bewegen. De muziek van het vijftal nodigt uit tot dansen, en zelfs de snijdende wind kan het goed gevulde Gouverneursplein niet leegmaken. Dit is ook niet verwonderlijk: When We Are Wild maakt folkpop, niet geheel toevallig het populairste festivalgenre van het moment.

Eerst de feiten over de band zelf. When We Are Wild is een band gevormd rond Hille Stellingwerf, een singer-songwriter met een kenmerkend stemgeluid dat toch enorm bekend in de oren klinkt – al valt het niet helemaal thuis te brengen. De drummer lijkt een rockverleden te hebben, aangezien hij redelijk (of té) hard op de kick- en snaredrum inhouwt. Dit kan natuurlijk aan de mix liggen, maar toch leidt dit af. Gelukkig weegt dit niet op tegen al het moois dat te horen valt, zoals de soundscapes die de gitarist en toetsenist samen ten gehore brengen.  

Dit is meteen ook het interessantste van de set: de opbouw naar de climax in elk nummer. Tijdens de rustige nummers is When We Are Wild al fijn om naar te luisteren, maar het is duidelijk waar hun naam vandaan komt: de band lijkt het meest te genieten van de wilde stukken. Toch zou de muziek van de band het best omschreven kunnen worden met de naam When We Are Preparing To Be Wild. Het vijftal is namelijk, vooral door de voorgenoemde soundscapes, op zijn best vlak voor het harde stuk in de nummers.  

De reden dat de band zoveel publiek trok, werd waarschijnlijk het best verwoord door de jongen die achter mij stond: “op festivals ga ik op zoiets ook heel hard”. Ieder zichzelf respecterend festival heeft tegenwoordig een folkact, en When We Are Wild vermijdt de grote clichés die de meeste van die acts hebben (behalve de ‘ooh-koortjes’, maar die vergeven we ze even). Hopelijk zijn ze nog op tijd voor het komende festivalseizoen.

---
Gezien:     When We Are Wild
Waar:       Fries Straatfestival, Gouverneursplein
Wanneer:  zondag 26 mei 2013