FSF2013: The Future's Dust staat op het verkeerde podium

Fries talent maakt indruk op Klokplein

Tekst: Obe Alkema | Foto's: Niels Lahuis ,

Het duurt nog lang totdat de EP Marrakech van The Future’s Dust uitgegeven wordt (1 oktober 2013) en tot die tijd kunnen liefhebbers alleen genieten van live-optredens van dit Friese talent. Ze spelen een thuiswedstrijd op het Fries Straatfestival, vooral nadat ze op Bevrijdingsdag in Enkhuizen opgetreden hebben en over een aantal dagen geprogrammeerd staan in Tivoli, Utrecht. En dat het een thuiswedstrijd is, bewijzen ze met flair.

The Future’s Dust combineert hedendaagse invloeden met elkaar. De combinatie tussen James Blake en The xx is al vaak genoemd en kan ook dit keer niet ontbreken. Beiden zijn minimalistisch in hun muziek, hun vocalen zijn continu breekbaar en de emoties zijn extreem introvert. Het originele van The Future’s Dust is dat de band voldoet aan de eerste twee kenmerken, maar juist de emoties laat uitbarsten in goed uitgesponnen muzikale intermezzo’s en rauwe, doordringende stemmen.

Zo ook op het Fries Straatfestival: de nummers worden laag voor laag opgebouwd, zorgvuldig. Ze lopen niet te koop met hun ambachtelijke kwaliteiten. Elk bandlid blijft rustig, ze staan shoegazend op het podium. Daaraan kun je de invloeden van The xx en James Blake herkennen: die staan ook niet uitbundig springend op het podium.

De rustige houding van het vijftal wordt echter nooit storend. Al is de muziek nog zo overweldigend, verwacht geen punkrockhouding. Al klinken de stemmen nog zo vluchtig, ze zorgen er op hun weg wel voor dat er verschillende kippenvelmomenten zijn. Dat gebeurt nog vaker in de muzikale tussenspelen: scherpe gitaarloopjes banen zich een weg in de ether en laten je de toekomst even vergeten, laten je slechts leven in het heden. De toekomst is stof, precies wat de band wil overdragen.

Er is slechts een minpuntje: de locatie. The Future’s Dust had op het hoofdpodium moeten staan. Het is een Fries Straatfestival, dus een Friese act als headliner had niet misstaan. En dat had deze band moeten zijn. Zoveel potentie, zoveel kundigheid, dat zet je toch niet op een klein podium in een hoekje van het centrum?

--- 
Gezien: The Future's Dust
Waar: Klokplein, Leeuwarden
Wanneer: Zaterdag 25 mei 2013
Opkomst: Hoog