FSF2013: Orlando is zonder koper puur goud

Viertal heeft blazers niet nodig voor perfecte set

Tekst: Wouter Hoogland | Foto's: Alwin Sinnema ,

Wat het halfgevulde Gouverneursplein op deze grauwe zondagmiddag voorgeschoteld krijgt is eigenlijk Orlando light: gewoonlijk wordt het viertal bijgestaan door drie koperblazers. Het publiek merkt er echter niets van dat er drie bandleden missen: Orlando levert als viertal ook al een (bijna) perfect optreden.

Het publiek krijgt dus geen koper te horen, maar bij vlagen dromerige liedjes, met slimme (meerstemmige) zangmelodieën en af en toe rauwe, droge gitaarlijnen. Het geheel klink door de verschillende invloeden (zoals folk, blues en americana) nog Amerikaanser dan de bandnaam. Het is duidelijk dat de band al veel live heeft gespeeld. Alles sluit naadloos op elkaar aan, en als je ziet dat de gitarist rustig twee sigaretjes oprookt tijdens de set, weet je dat het allemaal zonder enige moeite gaat.  

Desalniettemin weet Orlando Leeuwarden niet helemaal te verstommen, iets wat deze muziek wel degelijk verdient. Eigenlijk is dat deels de schuld van de zangeres: als je voor een nummer over films over bowlen begint, kun je verwachten dat de helft van het publiek meteen vol passie over The Big Lebowski gaat praten. Maar zelfs als de kijkers hun mond houden wanneer de band onversterkt tussen hen in gaat staan, werkt Leeuwarden niet mee. Gelukkig weet zelfs het carillon van de Grote Kerk niet de prachtige cover van The National’s Runaway te onderbreken – al geeft het op zijn zachtst gezegd interessante harmonieën. 

Gewoonlijk heeft ondergetekende de vuistregel ‘blazers maken alles beter’. Misschien is dat bij Orlando ook het geval, maar dat is moeilijk voor te stellen. Ondanks de tegenslagen zette band hier een perfecte set neer. Dit jaar staat de band in volledige bezetting op Oerol; daar kunnen we zien of het ze met blazers ook lukt zo’n goed optreden te geven.  

---
Gezien:        Orlando
Waar:          Fries Straatfestival, Gouverneursplein
Wanneer:     zondag 26 mei 2013