FSF2013: Jungle By Night zorgt toch nog voor zon

Warme klanken op het Wilhelminaplein

Tekst: Obe Alkema ,

De avond van het Fries Straatfestival viel letterlijk in het water: de regen bleef maar vallen en het Wilhelminaplein (of: Zaailand) was uitgestorven. Behalve bij het Leeuwarder Courant-podium. Daar stond een klein groepje mensen met weinig paraplu’s te wachten op Jungle By Night. En dit orkest zorgde ervoor dat het toch nog een beetje zonnig werd in Leeuwarden.

Jungle By Night is een collectief dat geen zang gebruikt. Voor de rest passeert elk muziekinstrument de revue: trompet, orgel, djembé, noem maar op. Die combinatie zorgt voor warme klanken en een zomergevoel. Dat is precies wat we nodig hebben met zulk treurig weer. De trompetten schetteren, de djembé zorgt voor een speelse en Afrikaanse beat. Het orgel zorgt voor de swing.

Een van de blazers vraagt of het publiek wat meer naar voren komt, zodat de aanwezigen met de paraplu’s misschien een overdekt geheel kunnen vormen. Jungle By Night heeft er zin in, het publiek heeft dat ook. Beiden laten zich niet door het weer imponeren. Jungle By Night maakt er een feestje van.

Kundig aan de muziek van Jungle By Night zijn de grappige en onverwachte loopjes en overgangen in de nummers. Van upbeat naar slowbeat, van extravert naar rustig. Het zorgt voor een dynamisch, dansbaar geheel. Jungle By Night is een kers op de taart. Het negental zorgt uiteindelijk toch nog voor zon op het Fries Straatfestival.

---

Gezien: Jungle By Night
Waar: Wilhelminaplein, Leeuwarden
Wanneer: zaterdag 25 mei 2013
Opkomst: handvol