Sväva wint Kleine Prijs van Fryslân 2013

Publieksprijs voor Downbeat Maestros

Tekst: Niels Lahuis | Foto's: Chantal van Wieren ,

Dreampopband Sväva heeft de finale van de Kleine Prijs van Fryslân 2013 gewonnen. In een vol Poppodium Romein nam de Leeuwarder band het succesvol op tegen Sofia Nero, Cosmic U, Flying Trashcans, Stuart Mavis en Downbeat Maestros. Laatstgenoemde ging er met de publieksprijs vandoor. Als winnaar van de Kleine Prijs van Fryslân mag Sväva zich opmaken voor optredens op onder andere Freeze en Eurosonic. Daarnaast krijgt de band studiotijd en bandcoaching.

De Leeuwarder band Sväva heeft afgelopen zaterdag in Poppodium Romein de Kleine Prijs van Fryslân gewonnen. “Een intrigerende opening, sfeervolle sound, spannend en veel potentie”, zo luidde het oordeel van de jury. Met Sväva krijgt de Kleine Prijs van Fryslân voor het tweede jaar op rij een verrassende winnaar. De vijfmansformatie stond namelijk op basis van twee wildcards in de finale en liet daarin Sofia Nero, Cosmic U, Stuart Mavis, Flying Trashcans en Downbeat Maestros achter zich. Het komende jaar mag de band zich richten op onder andere optredens op Freeze, Eurosonic en de Sena Performers/PopNL Awardshow 2014 in de Melkweg in Amsterdam. Daarnaast krijgen de heren en dames bandcoaching en studiotijd in een Friese studio.  

Rockabillyband Downbeat Maestros kreeg tijdens de finale de meeste sms-stemmen en ging er vandoor met de publieksprijs. Daarmee won de band een multimediaprijs ter waarde van €1000,-. Naast de publieksprijs ontvingen Lennard Fopma en Yorn Overwijk ook de muzikantenprijs voor beste gitarist en beste bassist. Hiltje Andringa van Cosmic U werd verkozen tot beste zanger(es) en Flying Trashcans leden Wytse Dijkstra en Martijn Graff kregen de prijs voor beste drummer en beste muzikant voor een overig instrument (saxofoon).