When We Are Wild van de vuilniswagen tot Hollandse Nieuwe van de Maand

Friese fonkelende folkpop

Paul Bijkerk ,

Hollandse Nieuwe van de maand juni is When We are Wild, deze Friese band is gevormd door de 24-jarige Hille Stellingwerf. De vijfkoppige band maakt popliedjes met een alternatief folky uitgangspunt. De band schopte het met de Grote Prijs van Nederland editie 2012 tot de finale in de Melkweg en is deze week door 3FM geselecteerd als Serious Talent. Bands als Fleet Foxes en Bon Iver zijn het geluid waar When We Are Wild zich in thuis voelt.

Frontman Hille Stellingwerf groeide op in het kleine dorpje Witmarsum, amper 1500 inwoners in het westen van Friesland. Hij begon zijn muzikale carrière op zijn achtste al op blokfluit en verruilde die in zijn tienerjaren voor de gitaar. Toen hij op zijn achttiende op zangles ging, wist hij zeker dat hij muzikant wilde worden. Na een kortstondig avontuur aan de Popacademie in Leeuwarden besloot hij te stoppen en zich op eigen muzikaal werk te gaan richten.

Stellingwerf begon in 2012 als vuilnisman en schoonmaker bij te klussen om de kosten van zijn debuut EP te betalen. "Ik heb heel veel meegemaakt op de wagen, ik vond het wel tof om te doen, om op deze manier geld te verdienen en te sparen. Die verdiensten op de wagen vervolgens weer investeren in nieuwe energie, voelde heel goed. Ik vond het helemaal niet erg om zo'n baantje te hebben." Inmiddels is zijn baan op de wagen gestopt: Samen met Ico Balt van producersduo Snoet en Smoel en songwriter Léon Paul Palmen werkt hij aan een eerste EP.

"We zijn vanaf mei vorig jaar ongeveer aan de slag met een goede samenstelling van bandleden. Een jaar geleden dus, dat was tijdens de Grote Prijs. Toen wisselde de formatie nog wat omdat ik op zoek was naar de juiste combinatie. Sinds november is die gevonden. Ik heb alle jongens op de Popacademie in Leeuwarden ontmoet, en wist dat ze goed konden spelen. We proberen popmuziek te maken met een alternatief uitgangspunt. Bon Iver en Ben Howard is muziek waar je ons mee zou kunnen vergelijken."

De naam When We Are Wild doet eerder denken aan een ruige hardrockband dan aan de folkpop die in Scuse Me is te horen. Stellingwerf licht toe:"De bandnaam past goed bij de muziek, we kunnen heel erg intiem spelen maar wanneer we wat steviger gaan spelen en wat wilder worden, dan stijgen we boven onszelf uit. De naam inspireert mij tot het schrijven van liedjes." Nadat ze eerder al Radio 2 Talent waren, zijn ze vandaag ook door 3FM uitgeroepen tot Serious Talent.

De eerste single schreef Stellingwerf al voor de band werd gevormd. Deze is inmiddels uitgebracht met een videoclip (zie onder), waarin de frontman in slow-motion door de natuur rent. Het verhaal is geschreven naar aanleiding van een verbroken liefdesrelatie, waarna zij op een verkeerd moment weer contact probeert te zoeken met haar ex-geliefde.

De single Scuse Me is het openingnummer op de inmiddels 42e editie van de Hollandse Nieuwe sampler.