Familiebedrijf Soulfly zorgt voor zondagse circle pit

Maximum Cavalera Tour seizoensafsluiter Poppodium Romein

Tekst: Sannette de Groes | Foto's: Tiffany Peters ,

De seizoensafsluiting van Poppodium Romein: een zondagse metalavond. De Maximum Cavalera Tour is afgereisd naar Leeuwarden en biedt als hoofdgerecht Soulfly, de band van de legendarische zanger/gitarist Max Cavalera (ex-Sepultura). Zyon Cavalera, de zoon van Max, zit sinds kort achter de drumkit. En Zyon krijgt het druk, want hij opent met zijn eigen band Lody Kong, waarin zijn broertje Igor zanger/gitarist is. Als tweede band staat Incite op het programma, waarin Max' stiefzoon Richie de zang voor zijn rekening neemt.

Lody Kong

De zaal is al vroeg geopend en het publiek loopt gedurende de eerste act, Lody Kong, mondjesmaat binnen. Lody Kong komt redelijk jong en onervaren over: zo verliest drummer Zyon tot twee keer toe zijn drumstokken en komen ook zijn bekkens twee keer los. De band bestaat verder uit goede muzikanten, al is het spel soms onsamenhangend. De muziek heeft invloeden van metal, rock, stoner, doom en punk, maar het ontbreekt Lody Kong nog aan een eigen stijl.

Incite

Na een snelle ombouw gaat de avond verder met Incite, een band die beduidend meer ervaren is dan Lody Kong. Incite heeft een zeer sterke ritmesectie: de forse drummer slaat keihard en superstrak. De nummers bestaan uit snelle metalriffs, afgewisseld met rockinvloeden. Zanger Richie Cavalera doet zijn best om het publiek voor zich te winnen en met de laatste nummers slaagt hij daar in: hij regisseert zelfs nog een heuse wall of death.

Soulfly begint direct de hit 'Prophecy' te spelen van het gelijknamige album. Het publiek is ingetogen, op een aantal diehard fans na. Zanger Max probeert de zaal mee te krijgen, maar dit gaat niet van harte op deze zondagavond. Nieuw materiaal van Soulfly is er in de vorm van het nummer 'Bloodshed'. Zoon Igor schreeuwt en headbangt met zijn vader mee. De onervaren Zyon Cavalera doet enorm zijn best achter het drumstel, maar hij mist finesse en zit af en toe net naast de maat.

In het tweede deel van de set heeft Soulfly het publiek definitief voor zich gewonnen. Tussen de nummers door praat Max wat en het publiek geeft hem schreeuwend antwoord: veel uitingen in de vorm van 'Oi' en een lesje grunten van bassist Tony Campos. De moshpit groeit gaandeweg, er is zelfs een circle pit en tijdens het laatste Sepulturanummer 'Roots' gaat de hele zaal los.

Als toegift wordt 'Jump' gespeeld, waarna Max van het podium stapt terwijl de rest van de band nog wat tijd rekt met enkele outro’s. Na een show van iets meer dan een uur verdwijnt Soulfly weer van het podium, een tevreden zaal achterlatend.

Wie: Soulfly, Incite, Lody Kong
Waar: Poppodium Romein, Leeuwarden
Wanneer: 30 juni 2013
Opkomst: 350