Muziek als medicijn tegen gemis van Doctor Chill

Niet stilstaan maar feesten tijdens eerbetoon op Freeze

Inge Heslinga ,

Nog eenmaal een Vet Voute Disko, nog eenmaal de houten Doctor Chill-pop op het podium. Na het overlijden van creatieve duizendpoot Addy Tesselaar (47) op 11 juli jl. mag een eerbetoon op het Freeze Festival niet ontbreken. Als dj Doctor Chill, maar ook als vrijwilliger, was Addy bijna elk jaar aanwezig. Geheel in zijn eer organiseren de dj's Disko Dave (David Hellinga), BV Roderick (Rick Bruning) en Patzu (Patrick Visser) zaterdag een Vet Vout Disko Spreekuur: muziek en ongein als het beste medicijn tegen het gemis van de platendraaiende dokter Doctor Chill. 3VOOR12Friesland sprak met de drie vrienden en vroeg hen welke songs uit de Tribute-set het beste bij Addy passen.

"Dit nummer is de perfecte openingstrack van mijn set," legt David uit. "Addy hield van surfmuziek. Het past bij Addy, omdat hij op zijn eigen manier rebels was. Hij liet zich niet pushen. Hij zette zijn eigen wereldje neer en koos daarbij de juiste muziek, vaak obscure nummers die mensen eigenlijk al vergeten waren." De Vet Voute Diskofeesten, die Addy bijna tweemaandelijks organiseerde in muziekcafé De Gloppe, waren daardoor elke keer een feest van herkenning. "Addy koos daarmee niet voor de gemakkelijke weg: hij koos de juiste plaat om mensen in beweging te krijgen."

"Addy was heel eigenzinnig en legde zich niet toe op één stijl", vertelt Patrick. "Alles kon, van Bohemian Rhapsody tot surf, van Op een onbewoond eiland tot disco, van death metal tot klassiek, maar wel zó dat iedereen een fijne avond had. Addy selecteerde de beste songs uit elk genre." Attent was Doctor Chill ook tijdens zijn optredens. Hij deelde salmiaklollies uit aan de mensen op de dansvloer en nam vaak een bloemetje mee voor de barkeepster of de dames in het publiek. "Die plukte hij dan gewoon onderweg, op weg naar het optreden", herinnert David zich.

Rick vertelt: "Bijna al mijn contacten met Addy vonden plaats in het nachtleven. Dit nummer geeft echt dat undergroundgevoel weer. Met Addy op pad tot 7 uur 's ochtends. Overal, op straat en in de kroeg, zagen we dan mensen die de hele nacht hadden gefeest. Daar past dit nummer bij." Addy had ook een duidelijke eigen mening en had een hekel aan mensen die op zijn feesten zeurden om een verzoeknummer dat niet in zijn set paste. Soms propte hij dan gewoon een lollie in hun mond om ze stil te krijgen. Rick, lachend: "Op een avond was een meisje al zes keer naar zijn draaitafel gekomen om een nummer aan te vragen. Bij de zevende keer zette hij botweg de muziek uit, alleen om haar een lesje te leren."

Cartoons
Of het nou een clubavond, een bruiloft of een bedrijfsborrel was, Doctor Chill wilde altijd wel draaien. Toch trad hij zelf niet graag op de voorgrond. David: "Zijn concept, de dj met bril en doktersjas, klopte gewoon. Hij hoefde niet met een vuist in de lucht in de dj-booth te staan." Patrick: "Hij maakte wel merchandise voor Doctor Chill, etiketten voor bierflesjes, sigarettenpakjes, trekpoppen. Maar zakelijk of opdringerig was hij niet."

Addy wilde gewoon zijn ding doen, namelijk muziek draaien. "En daarna zonderde hij zich graag af met vrienden ergens achter in de zaal." Hij verschool zich misschien ook wel wat achter zijn getekende alter ego: Doctor Chill. "Via het cartoonkarakter van Doctor Chill zei Addy wat hij zelf niet hardop zou zeggen," vertelt Patrick. "Addy was meer van het nuchtere en het stilzwijgen, maar als Doctor Chill hakte hij er sarcastisch, scherp en soms keihard in. Tekenen was zijn uitlaatklep."

(Niet te verwarren met Trafassi, een band die Addy ook graag in z'n set stopte, laten de de vrienden lachend weten.) "Dit nummer van Tavares typeert de disco waar Addy van hield en die hij zo graag draaide tijdens zijn Vet Voute Diskofeesten", vertelt David. "Overigens geloofde Addy helemaal niet in Heaven en Angels, hoor, daar was hij heel duidelijk in." De drie vrienden letten er wel op dat de Tribute op Freeze geen verdrietige bedoening wordt. Rick: "Het zou ook geen recht doen aan Addy als wij in zak en as zouden zitten nu hij er niet meer is. Het leven komt zoals het komt, zo stond hij in het leven. Hij is grootmoedig heengegaan."

Volgens de drie vrienden was Addy een uniek, betrouwbaar persoon met een bruisende geest. Hij was non-stop bezig met het verzinnen van goede dingen. "Als enige in Friesland bracht hij de muziek op deze manier", benadrukt David. "Met zijn heengaan wordt er een tijdperk afgesloten. Er is een stukje cultuur verdwenen, niemand kan dat opvullen. Hij was een goede vriend om mee te praten en te lachen. Het vanzelfsprekende is nu niet meer vanzelfsprekend."

De laatste track van de Doctor Chill Tribute-set op Freeze staat al vast: Don't Worry, Be Happy van Bobby McFerrin. Dat was namelijk het laatste nummer dat Addy zelf uitkoos. Het werd gedraaid als slotnummer van zijn begrafenis.

--- 
Op de foto met Doctor Chill

Stilstaan bij het overlijden van Addy? Dat mag, maar niet tijdens het Vet Voute Disko Spreekuur op Freeze! Vanaf 00.30 uur moet het één groot feest worden in de foyer van Stadsschouwburg de Harmonie, zo willen de vrienden van Doctor Chill. Er lopen candy-girls rond met salmiaklollies en, nog leuker, je kunt op de foto met de bekende Doctor Chill pop. Deze foto's worden na Freeze gebundeld en aangeboden aan de familie van Addy.