When Walls Collapse: mokerhard en met een boodschap

“We zullen de zaal tijdens Freeze op een positieve manier slopen!”

Sjoukje Werkman ,

When Walls Collapse gaat als een speer. Een nieuwe EP, een Europese tour, genoeg inspiratie voor nieuw materiaal en eind deze maand een show op het vertrouwde Freeze Festival. Tijd voor een update!

Zanger Julien Jensen ziet er uitgerust uit. Hij is net terug uit Spanje, een weekje vakantie als afsluiter van een geweldige zomer. “Onze laatste tour was echt een toffe ervaring. We zijn wel eerder op tour geweest, maar dit overtrof alles”.

Europese tour
De band toerde in augustus tien dagen door Europa, van Duitsland tot Budapest. “Op het Hongaarse eten na, was het echt een fantastische tijd.” De hoogtepunten van de tour? “Met z’n drieën van een brug in de Donau springen. Maar daarnaast natuurlijk ook de optredens. Zaaltjes met soms wel 300 man en een superenthousiast publiek.” Niet eens omdat ze de nummers al kenden, want voor het merendeel van de bezoekers was de muziek nieuw. Behalve in Praag, daar zagen de andere bands het zelfs als een eer om samen met When Walls Collapse op te treden. Als een symbolische afsluiter van de tour hebben de bandleden, dankzij een snelle actie van de toenmalige tourmanager, allemaal dezelfde tatoeage laten zetten.
 
Toenmalige tourmanager? Julien: “Dat klopt, helaas. When Walls Collapse stond getekend bij twee boekingsbureaus, in Duitsland en Zwitserland. De samenwerking was goed – maar één van de jongens, die ook mee op tour was, heeft besloten te stoppen met zijn werkzaamheden. Daardoor zijn de contracten nu verbroken. Waarschijnlijk vindt hij er wel iets op om toch samen verder te gaan, maar voor nu zijn we eerst weer aangewezen op onze eigen contacten. Maar dat komt goed!”
 
Toekomstplannen

When Walls Collapse wil natuurlijk graag groter worden, aanhaken bij een groter label en nieuwe albums opnemen. Maar ook nu heeft de band het goed. Het ultieme optreden vindt volgens Julien dan ook niet per definitie plaats op een groot podium of internationaal festival: “Een optreden als in Leipzig zou ik graag nog eens doen. Een zaal vol energie, publiek dat tot ver achterin de zaal meegaat en mensen die na afloop met hangende bekken naar je toekomen. Ook Polen staat op het verlanglijstje, en niet alleen om de vrouwen.. Mensen hebben daar minder, maar ze lijken des te meer te genieten van wat wel kan. En dat voel je.” 

Afgelopen mei is de nieuwe EP In Me I Trust uitgebracht. De plaat is vooral in het buitenland goed ontvangen. Toch heeft de band er nog niet alles aan gedaan om hun werk wereldkundig te maken. “We hebben qua promotie wat steekjes laten vallen. Maar wanneer we werk maken waar we allen voor de volle 100% achter staan, dan gaan we knallen.”
Nummers met een boodschap 
Julien glundert. “We mogen in onze handen knijpen dat het zo goed gaat. Het harde werken werpt zijn vruchten af. Vrienden onder elkaar, optreden, toeren en werken aan nieuw materiaal. De sfeer is goed, er staan mooie dingen op stapel”. 

Een tipje van de sluier wil hij wel oplichten: “Momenteel zijn we druk aan het schrijven, nummers van eigen hand met een duidelijke boodschap. Hopelijk kunnen we voor het eind van dit jaar nog wat werk opnemen en uitbrengen. En dan in het nieuwe jaar vol aan de bak met shows. 2014 wordt een dik jaar!”

Maar eerst.. het Freeze Festival
Na twee jaar afwezigheid is de band eind deze maand weer aanwezig op het Freeze Festival in de Harmonie. Wat mogen we verwachten? “We zijn sinds onze laatste show op Freeze enorm gegroeid, dus dat laten we graag zien. Laat je verrassen. We zullen de zaal op een positieve manier slopen!”  

---
When Walls Collapse speelt op 28 september op het Freeze Festival in de Harmonie. De band staat geprogrammeerd rond 01.00 uur, in de Bentacera-zaal.