Leeuwarder dreampopband Sväva zweeft naar Freeze 2013

“Het winnen van de Kleine Prijs heeft ons gedwongen knopen door te hakken"

Jolien Eijsink ,

De bandtitel doet vrijwel direct denken aan het dromerige oeuvre van Sigur Rós. Ook de muziek zelf zweeft dicht langs de surrealistische muzieksferen van de IJslandse post-rockband. Maar Sväva’s geheime wapen zit ‘m in de stem van een vrouwelijke zangeres, en wel die van Bente Hout. “Een sfeervolle sound”, zo beschreef de jury van de Kleine Prijs van Fryslân de winnende band, die daarmee een plaatsje op het podium van het Freeze Festival scoorde op 28 september.

Sväva is een frisse nieuwkomer in de Friese muziekscene. De dreampopband werd begin 2012 opgericht door twee studenten van de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden; Bente en gitariste Michelle Hindriks. Ze verzamelden drie extra leden (Ico Balt, Jelmer Terwal en Olivier Copini) en Sväva was geboren. Anderhalf jaar later zijn ze een bandlid armer, maar de Kleine Prijs en optredens op Eurosonic, Explore The North en Freeze Festival rijker. 

Zwevend, maar doeltreffend

Voorafgaand aan de Kleine Prijs van Fryslân trokken Michelle en Bente onder de naam Mellow Leaf Collective vanuit de popacademie een poosje door Schotland, Engeland en Frankrijk. Al reizend schreven ze een EP en werkten ze samen met verschillende lokale muzikanten.  Vlak voor de finale van de Kleine Prijs keerden ze terug naar Friesland. Na een volle week repeteren met hun nieuwe muziek wisten ze doeltreffend op te vallen bij de juryleden. Een kenmerkende factor van de band, want ook de naam zelf, die ‘zwevend’ betekent, is opvallend. “Het is te voor de hand liggend om een Engelse bandnaam te kiezen. We wilden een naam hebben die in een lange lijst met bandnamen er echt uit zou springen. Dat is ons gelukt”, vertelt Bente.  

Knopen doorhakken
De Kleine Prijs van Fryslân leverde niet alleen studiotijd, bandcoaching en een eretitel voor de Friese popmuziek op; het was ook een bevestiging voor de bandleden zelf dat ze op de goede weg zaten. “Het winnen van de Kleine Prijs heeft ons gedwongen knopen door te hakken en echt aan de slag te gaan. We willen rond Eurosonic een single uitbrengen en zijn bezig met het opzetten van een collectief, dat vanuit voormalig bandlid Ico en Michelle is bedacht”, licht Bente toe. Dit collectief, waar binnenkort meer duidelijkheid over zal zijn, zal bestaan uit vier of vijf Friese bands die elkaar gaan ondersteunen en waar uiteindelijk een gezamenlijk album uit moet rollen. “We zijn gestopt met aanrommelen en gaan er nu echt voor.” 

---
Sväva is 28 september te aanschouwen tijdens het Freeze Festival in Stadsschouwburg de Harmonie. Koop je kaarten via de website van de Harmonie of bij platenzaken King Kong Records (Leeuwarden) of Elpee (Groningen). Houd voor meer informatie de website van Freeze 2013 in de gaten.