Excentrieke Omar Souleyman is paradox

Freeze kiest voor Syriër, dichter en dj ineen

Obe Alkema ,

Hoe ironisch is het dat een man met meer dan vijfhonderd albums op zijn naam maar één liedje op Spotify heeft staan? Heel ironisch, want de Syrische Omar Souleyman, op de website van Freeze Festival aangekondigd als “de Koning van de Syrische Techno”, draait al meer dan twintig jaar mee. Aankomende editie van Freeze Festival is hij de danceheadliner. Zeer interessante keuze, want Omar Souleyman is een fenomeen.

Wie dacht dat Bashar Assad de enige heerser van Syrië is, heeft het mis. Souleyman is de andere. Hij is de heerser van de Syrische muziek. Deze man is een paradox. Zijn muziek is de eerste tegenstelling. Enerzijds slepende techno, vol met bombastische beats. Anderzijds ligt daar een tapijt van Arabische volksmuziek overheen. Dat wordt dabke genoemd: een combinatie van traditionele muziek en zang met volksdans, specifiek voor de Levant, de regio die Syrië en buurlanden beslaat. Hoe klinkt zo’n nummer dan? 

Er staat dus maar één voorbeeld op Spotify: Wenu Wenu, wat zich laat vertalen tot “Waar is ze? Waar is ze?” Het is een zeven minuten durend liedje waarin Souleyman verlangt naar een (lolitaëske?) vrouw met prachtige, bezwerende saxofoonachtige muziek. Zeven minuten lang mantra’s: “Ook al martel je mij, ik kan je nooit vergeten.” Poëzie is het, ook al zou je dat niet denken als je de beste man zou zien.

Dat is een misplaatst vooroordeel en tegelijkertijd de tweede contradictie: Souleyman voldoet aan het stereotype beeld van iemand uit het Midden-Oosten, maar juist niet aan het beeld van de gemiddelde dj. Hij is gekleed in een djellaba-achtig gewaad met een geblokte doek op zijn hoofd en een prachtige zonnebril. Hij is zo statig als een sfinx. Wie zich de kleding van Yasser Arafat kan herinneren: precies dat soort kleding draagt Souleyman.

Ik was bij het optreden dat Souleyman twee jaar geleden gaf op Lowlands. Het broeide en dat was perfect. In de recensie die Atze de Vrieze destijds schreef over het optreden valt te lezen dat Souleyman kalm van links naar rechts schrijdt, soms zijn armen spreidt en soms klapt. Verwacht je dit bij een technoartiest? Weer een tegenstelling.

Het idee dat Souleyman slechts bekend is geworden door een grappige combinatie van uitersten of door karikaturaal gedrag, heeft het mis. Souleyman draait bijna twintig jaar mee in het muzikale wereldje en verdient in de eerste plaats zijn geld door op veel bruiloften te spelen. Daarnaast heeft hij samengewerkt met artiesten als Björk en Damon Albarn (Blur, Gorillaz). Vooral de laatste jaren heeft hij veel aanzien vergaard in de internationale scene.

En hij heeft al meer dan vijfhonderd albums. Veel daarvan zijn opnames van bruiloften. 22 oktober mag hij er weer eentje toevoegen aan zijn oeuvre. Dan komt namelijk Wenu Wenu uit, geproduceerd door niemand minder dan Four Tet. Er zijn meteen speeldata vastgelegd in de metropolen. Leeuwarden kan natuurlijk niet in dat lijstje ontbreken. Na Pitch, twee maanden geleden, mag hij nu headlinen op Freeze Festival.
 
Het is namelijk een interessante keuze om een Syrische act te boeken, nu er internationaal gezien een tijdbom op ontploffen staat. Helemaal door de rol die Nederland niet opeist in de kwestie. Gelukkig zal Nederland Souleyman wel toelaten, iets wat Zweden ruim een maand geleden niet deed. Souleyman en band werd in eerste instantie de toegang geweigerd. Hierdoor konden ze niet optreden op de laatste avond van het Stockholm Music & Arts Festival. 
 

Genoeg over de Syrische aangelegenheid. Souleyman komt naar Leeuwarden om waarschijnlijk een voorproefje van zijn nieuwe album te laten horen, niet om diplomatieke conversaties te houden. Wat valt er te verwachten op 28 september? Elke zaal is goed genoeg om af te breken. Iedereen zal een glimp op willen vangen van deze excentrieke Syriër. En Souleyman? Waarschijnlijk paradeert hij zoals hij gewoon is te doen, over het podium als een trotse pauw. En probeert hij het publiek als een slangenbezweerder langzamerhand gek te maken met zijn poëzie en harde beats. 

---
Omar Souleyman speelt om 00.20 uur in de Rabobank zaal tijdens het Freeze Festival in Stadsschouwburg de Harmonie. Koop je kaarten via de website van de Harmonie of bij platenzaken King Kong Records (Leeuwarden) of Elpee (Groningen). Houd voor meer informatie de website van Freeze 2013 in de gaten.