Kunstenaarscollectief Heksenhamer presenteert: Heksenhamer Sessies

Uiteenlopende thema’s gevuld met uiteenlopende perspectieven

Tekst: JanPaulus van der Meulen | Foto's: Jort Klarenbeek ,

Heksenhamer, was dat geen boek over de vervolging van heksen in de 15e eeuw? Ja, maar het is ook de naam van een kunstenaarscollectief dat vanuit een Leeuwarder anti-kraakpand opereert, iets dat niets te maken heeft met de jacht op heksen. Vanuit Heksenhamer worden verschillende projecten opgestart en uitgevoerd, van lekker schreeuwen bij HET VATICAAN tot meer serieuze thema’s zoals de komende Heksenhamer Sessies.

Sessies rondom verschillende uiteenlopende thema’s, gevuld met al even uiteenlopende perspectieven en veel ruimte voor het opzoeken van grenzen, dat zijn de Heksenhamer Sessies. Er worden verschillende gasten uitgenodigd die zullen spreken en improviseren rondom het thema vanuit hun eigen perspectief. Het overkoepelende thema van de eerste Heksenhamer Sessie is religie. “Door mensen met verschillende achtergronden en uiteenlopende visies rondom het geloof uit te nodigen proberen we een spanningsveld te creëren dat moet leiden tot boeiende sessies”, zo vertelt Laurens van der Meulen, één van de initiatiefnemers van Heksenhamer. “Er worden elementen uit het geloof, het theater en de muziek gecombineerd en samengevoegd tot een geïmproviseerde mix rondom het thema’’, vullen mede-initiatiefnemers Douwe Dijkstra en Adriaan Groffen aan. “Het is interessant om een kunstenaar die zich 20 jaar geleden heeft afgezet tegen het geloof, nu muziek te laten maken bij een preek rondom religie”. Net als bij een jamsessie wordt er doormiddel van improvisatie een combinatie gezocht tussen de verschillende achtergronden en invalshoeken. Hoe dit uiteindelijk vorm gaat krijgen, of welke richting de inhoud van de sessies uiteindelijk op zal gaan, kan nog niet worden gezegd. “Dat is aan de sprekers, maar ook aan het publiek. Die zullen de uiteindelijke inhoud sturen en vorm geven”. 
 

Deze eerste sessie zal bestaan uit twee delen. In het eerste deel zal geïmproviseerd worden rondom het thema religie en in het tweede bedrijf zal initiatiefnemer Douwe Dijkstra zijn eigen muzikale theatervoorstelling vertonen, “Dienst voor de broer van God”. De sprekers die naar voren zullen komen zijn muzikant Gerrit van der Scheer (Bonne Aparte, Herrek), dichter en kunstenaar Jan Ketelaar, voorganger van de vrije baptisten gemeente De Wijngaard Richard Santinge, Pim van de Werken (Eins, Zwei Orchestra) en kunstenaar en troubadour Willie Darktrousers. De sprekers zijn mensen die een eigen perspectief aannemen, maar in staat zijn om ruimte te creëren voor een discussie. Of dit frictie of samenhang op zal leveren wordt terplekke ontdekt.

Met het project gooien de heren zichzelf ook in het diepe, vertellen ze. "Het is één grote leerervaring, soms moet je het jezelf niet al te makkelijk maken." Door zelf te experimenteren met de verschillende morele grenzen binnen de muziek, maar daarnaast ook anderen die mogelijkheid te bieden, wordt er een ruimte gecreëerd waarin veel ervaringen kunnen worden opgedaan en nieuwe ideeën kunnen worden ontwikkeld.

--
De Heksenhamer Sessies zijn een initiatief in samenwerking met de Popfabryk en Stadsschouwburg de Harmonie. De eerste sessie rondom religie zal plaatsvinden op zondag 10 februari in de Stadsschouwburg. Na de eerste Heksenhamer Sessie staan er nog twee sessies op de planning. Deze zullen worden uitgevoerd rondom de thema’s natuur en identiteit op zondag 24 maart en zondag 21 april.