#ETN13: Tips van de programmeur

Sjoerd Bootsma over de onmisbare acts op Explore The North

Sjoerd Bootsma ,

De Leeuwarder binnenstad staat morgen volledig in het teken van de tweede editie van Explore The North. Onder meer Junip, Okkervil River en Public Service Broadcasting staan op het affiche. Ook lokale acts als The Future's Dust, Cosmic U en WONDER zullen optreden in de historische binnenstad van Leeuwarden. Wij vroegen programmeur Sjoerd Bootsma om dé onmisbare acts eens haarfijn uit te leggen.

Public Service Broadcasting
Van de Britse band Public Service Broadcasting waren we begin dit jaar op Eurosonic enorm onder de indruk. Ze herbewerken Britse informatiefilms, propagandavideo’s en archiefbeelden uit de jaren veertig, vijftig en zestig tot volledig nieuwe video’s, voorzien van nieuwe muziek. Speciaal voor Explore the North en in samenwerking met het Fries Film Archief schreef en maakte de band twee video’s over de Elfstedentocht van 1963. Dit is een must see, nooit eerder zag ik een band waarbij beeld en muziek zo goed samen gingen als bij Public Service Broadcasting.
Junip
Psychedelische folkrockers uit Zweden onder aanvoering van de wereldberoemde singer-songwriter Jose González. Heerlijk en immer opbouwende gitaarmuziek, prachtige synthlijnen en dan die karakteristieke stem van González zorgen voor ronduit bezwerende optredens. Van die muziek om je beslommeringen bij te vergeten. En best leuk dat de band die de soundtrack voor de laatste aflevering van Breaking Bad mocht leveren, nu gewoon toch even in Leeuwarden staat.
 
The Alvaret Ensemble
Wie de ogen sluit bij The Alvaret Ensemble verliest elk gevoel voor tijd en plaats. Het Wad en de weide zijn voor de band de belangrijkste inspiratiebronnen en dat is bij uitstek te horen in de uitgestrektheid van hun muziek en poëzie. De band bestaat uit de broers Jan en Romke Kleefstra, slagwerker Sytze Pruiksma en de Berlijner Greg Haines. Op Explore the North treden ze op met leden van de brassband Soli Brass. Wat mij betreft is de band het best bewaarde geheim van Friesland.
 
Kim Janssen met koor

In de gefluisterde muziek van Kim Janssen kun je wonen. Het is een wereld van kerktorens boven de mist, van het gonsen van de stad in de nacht, het schuim tegen de grijze klif op. Speciaal voor Explore the North neemt Kim zangers van het Leeuwarder Kamerkoor mee om op een aantal nummers mee te zingen. 

De Friezen
When We Are Wild, The Future’s Dust, Sväva, Cosmic U, The Black Atlantic en Wonder. Er is wat gaande in het Friese muzieklandschap. Te gek om te zien dat de Friese scene de laatste jaren volwassen wordt en bands voortbrengt die zich kunnen meten met nationale en internationale namen op het programma. Wat ze gemeen hebben is een noordelijk geluid dat je veel aantreft rond de landen rondom de Noordzee: landschappelijk, natuur, een bepaalde dromerigheid. Die sound, dat is voor ons waar Explore the North over gaat.

De stad
Al dat moois staat geprogrammeerd in zeven prachtige zalen die, afgezien van Romein, praktisch nooit worden gebruikt als concertzaal. Daarmee is ‘de stad’ zelf misschien nog wel de grootste headliner op het programma en biedt dit voor zowel Leeuwarders als niet-Leeuwarders een mooie ontdekkingstocht.

---
Explore The North vindt zaterdag 23 november plaats op verscheidene locaties in de Leeuwarder binnenstad. Een toegangskaart kost €25,- en is verkrijgbaar via de website van het festival.