Stadsfestival Explore the North keert terug

Tweede editie op 23 november 2013

Redactie 3voor12/Friesland ,

Mocht de komende winter net zo koud en donker worden als die van dit jaar, dan hebben we in elk geval alvast een fijn lichtpuntje waar we op kunnen rekenen: er zal op zaterdag 23 november 2013 een tweede editie van het festival Explore The North plaatsvinden in de binnenstad van Leeuwarden.

Explore The North is een multidisciplinair festival dat ruimte biedt aan muziek, literatuur, beeldende kunst en meer. In 2011 vond een geslaagde eerste editie plaats in de binnenstad van Leeuwarden, destijds in opdracht van Stichting Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. De strijd om de Culturele Hoofdstad is nog in volle gang, maar dat is volgens de organisatoren van Explore The North geen reden om een volgende editie van het festival nog langer uit te stellen. Wegens het behaalde succes in 2011 hebben zij besloten het evenement dit jaar op eigen initiatief nogmaals te organiseren. 

“Er is veel enthousiasme over het festival ontstaan en wij krijgen zo vaak vragen over een mogelijk vervolg, dat we gewoon niet willen wachten tot de Europese jury een besluit neemt over de competitie,” aldus Harmen van der Hoek, een van organisatoren van Explore The North. “Als Leeuwarden in september definitief wordt gekozen tot Culturele Hoofdstad van Europa, dan gaan we natuurlijk weer samenwerken met Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.”

Op dit moment is Explore the North is een samenwerking tussen organisaties en initiatiefnemers Popfabryk, Tresoar, Double 2 Mediaproducties, De Culturele Onderneming, Regelpunt, Podium Asteriks, Sjoerd Bootsma, Harmen van der Hoek, Peter Reen, Peter Boorsma en Mark Hospers.