#ETN13: The Future's Dust weet wederom te betoveren

Waardige afsluiting van festival in rumoerige Synagoge

Tekst: Wybren Nauta | Foto's: Jan-Sjoerd Geertsma ,

Na succesvolle optredens eerder dit jaar op Welcome to the Village en het Freeze Festival plus een kersverse bevestiging voor Noorderslag, behoeft The Future’s Dust eigenlijk geen introductie meer. Binnen een jaar tijd zijn ze uitgegroeid tot een van de grote namen binnen de Friese popscene. Op Explore The North speelt het vijftal laat op de avond om nogmaals te tonen wat ze in huis hebben.

DE ACT:
The Future’s Dust is dus dat Leeuwarder vijftal die dit jaar zo hard aan de weg hebben getimmerd. Op Freeze presenteerden ze hun debuut EP Marrakech, een plaat waar hun unieke mix van sobere postrock, ambient en soulvolle zang te horen is. Vergelijkingen vallen er genoeg te trekken, van Explosions In The Sky tot James Blake, maar uiteindelijk creëren ze toch hun eigen geluid.

HET NUMMER:
De kracht van de nummers van The Future’s Dust ligt vooral in de vele stiltemomenten, gecontrasteerd met de diep emotionele vocalen. Zoals op Tinderlight, waar een dunne drumbeat wordt aangevuld met ingetogen zang om uiteindelijk te ontaarden in een samenspel van synths. Extra jammer is het dat sommige van deze momenten verwateren door het vele rumoer uit het publiek.
 

HET MOMENT:
Afsluiter Passage is nog steeds een van de krachtigste nummers uit het repertoire van The Future’s Dust. De enorme uithaal van zangeres Rosan Rozema tegen het einde van het nummer is en blijft een kippenvelmoment. Dit is dubbel zo waar in de schaars verlichte synagoge die een uitstekende setting creëert voor de band.

OOK BIJZONDER:
Na een immens druk jaar lijkt The Future’s Dust vrijwel overal al gespeeld te hebben, van huiskamerconcerten tot grotere festivals als Incubate en Welcome to The Village. De band lijkt inmiddels al weer klaar voor de volgende stap en kan komend jaar rustig op de grotere zomerfestivals spelen of de blik naar het buitenland richten.
 
HET PUBLIEK: 
“Jullie hebben zeker nog aardig wat bij te praten”, merkt Rozema op volkomen terecht op. Het is inmiddels laat en dat is goed te merken. Het aantal mensen dat aandachtig naar de muziek luistert, wordt overtroffen door het aantal dat vooral onder het genot van een biertje wil bijkletsen. Bij late optredens is dit vaak een gegeven. Maar vanavond is het extra jammer, omdat het afbreuk doet aan de verder uitstekende set die de band speelt.
 
HET OORDEEL: 
The Future’s Dust weet keer op keer te bewijzen dat ze een van de vaste waardes van de Friese popscene zijn. In de goed gevulde Synagoge weten ze een sterk optreden te geven, slechts gehinderd door het rumoer uit het publiek. 
 
DE FOTO: