#ETN13: Sterke mystiek van Sväva niet aan iedereen besteed

Kleine Prijs winnaars zweven, maar komen niet helemaal van de grond

Tekst: Martin van der Meer | Foto's: Niels Lahuis ,

De jonge dreampopband Sväva heeft niet het meest ideale tijdstip te pakken op Explore The North. Een middagoptreden in de Kanselarij is geen passend decor voor de band. Het vijftal zet desondanks een sterke set neer met een uitstekend geluid en heldere zanglijnen. Met name de puike afsluiter Halcyon Days maakt indruk op de volle zaal.

HET CONCERT:
Sväva, Explore The North, Kanselarij, zaterdag 23 november

DE ACT:
Toen Sväva afgelopen juni de Kleine Prijs van Fryslân won, waren ze zelf misschien wel het meest verrast. De dreampop/indie-noorderlingen zijn namelijk nog niet zo lang bezig. De band ontstond vorig jaar na een ontmoeting tussen Bente Hout en Michelle Hindriks op de Academie voor Popcultuur. Hun muzikale chemie wordt vaak vergeleken met Beach House en Deerhunter. De band speelde al op Incubate en Freeze en mocht het voorprogramma verzorgen van bands als Daily Bread en Lightning Dust.

HET NUMMER:
De ijzersterke afsluiter Halcyon Days steekt boven de rest van de set uit. Voor een ‘zweefband’ is dit stiekem een verrekt catchy nummer wat bijna klinkt als een meer optimistische versie van een willekeurig XX-liedje. De heldere zanglijnen komen hier volledig tot zijn recht en gaan gepaard met een heerlijk gitaarriff. Onlangs werd Halcyon Days nog opgenomen als Pelican Session. 
 
HET MOMENT:

Wanneer zangeres Bente het laatste nummer van de set aankondigt, wordt gitariste Michelle door de Explore the North-organisatie naar de zijkant van het podium geroepen. Ze mogen/moeten een extra nummer spelen. Na een ultrakort overleg vormt het ingetogen en dromerige Dusty Home tot een positieve verrassing.  

OOK OPMERKELIJK:
De strakke blikken van de bandleden verraden dat er intens gespeeld wordt. Het resulteert in een kraakhelder geluid, wat erg goed verzorgd is. De band is daardoor echter niet heel beweeglijk en lijkt nogal in zichzelf gekeerd. Nu is dreampop niet de muziek bij uitstek om bij te gaan springen op het podium, maar iets meer energie en interactie zouden geen kwaad kunnen. 

HET PUBLIEK:

Sväva kan rekenen op een prima opkomst. De leegte vóór het podium wordt gecompenseerd door een flinke drukte achterin de zaal, waar het soms lastig door te komen is. Het publiek is wat tam en heeft af en toe meer aandacht voor elkaar dan wat er op het podium gebeurt. De band laat zich er niet door uit het veld staan en speelt bijna stoïcijns door.  

HET OORDEEL:
Sväva mag zich een half uur lang laten zien in een mooi verlichte zaal en doet dat met verve. Waar de band zelf niet per se van het podium knalt, maakt het vijftal op muzikaal gebied des te meer indruk. De melodieuze gitaarriffs en mysterieuze zanglijnen overheersen deze middag in de Kanselarij, waar een enkeling met de band mee zweeft. 


DE FOTO: