#ETN13: Publiek laat zich bezweren bij Cosmic U

Grootse gebaren en meeslepende sound in de Kanselarij

Tekst: Martin van der Meer | Foto's: Niels Lahuis ,

In een volgepakte zaal bewijst Cosmic U één van de betere Friese acts van dit moment te zijn. Van ingetogen soundscapes tot meeslepende grote gebaren, zangeres Hiltje Andringa en haar bandleden beheersen ze allemaal. Het publiek van Explore The North hangt volledig aan de lippen van de frontvrouw.

HET CONCERT:
Cosmic U, Explore The North, Kanselarij, zaterdag 23 november 

DE ACT:
Cosmic U sleept je maar wat graag mee naar een eigen wereld met hun bezwerende muziek. Na geslaagde schrijfsessies op Vlieland besluit Cosmic U de studio in te gaan om daar het debuutalbum Constructed Land op te nemen. In maart 2013 wordt dat album gepresenteerd in Podium Asteriks en hielp het ze al aan een finaleplaats in de Kleine Prijs van Fryslân. Euforische post-rock dus, dat werkelijk alle kanten op kan.
 
HET NUMMER:
Cosmic U heeft er al een sterke set op zitten, wanneer ze Follow als afsluiter spelen. De nieuwe single van de band (release is gepland voor begin volgend jaar) wordt ontzettend sterk gespeeld en helder uitgevoerd. Hier komt vooral de toevoeging van nieuw bandlid Michelle perfect tot zijn recht. De percussioniste treedt op Explore the North pas voor de tweede keer op met de band, maar is nu al een absolute aanwinst te noemen.
 
HET MOMENT:

“Zo. Dan gaan we nu even iets harder spelen”, waarschuwt Hiltje halverwege de set. De vloer begint letterlijk te trillen bij het inzetten van Thousand Miles. Het nummer vliegt hard en raak de zaal in, met dank aan het muzikale geweld van gitarist Diego. Hij martelt zijn gitaar met een strijkstok (zoals we dat bij Sigur Rós wel eens zien) en creëert daarmee een dreigend en dwingend effect.  

OOK OPMERKELIJK:
De eerste paar meter voor het lage podium zijn doorgaans nogal leeg bij een concert. Bij Cosmic U in de Kanselarij is dat niet het gevoel. Een man of vijfentwintig zit op de grond intens te genieten van de show. Zowel jonge als oudere toeschouwers nemen, al dan niet met een wijntje naast zich, deze picknickpose aan. Het is een trend(je) die gedurende het festival opvallend vaak terug te zien is. 
 
HET PUBLIEK:

De stampvolle zaal neemt hier ruim de tijd zich te laten bezweren. Er is veel aandacht voor de muzikanten en opvallend weinig geroezemoes te horen. Al ver van te voren verzamelen de eerste plukjes publiek zich in de fraaie zaal, duidelijk op zoek naar dat kleine beetje magie. 

HET OORDEEL:
Die magie zit hem vooral in de harde, stevige stukken in de set die het publiek bij de lurven grijpen. Het piek- en piekfijne geluid komt, mede door de toevoeging van het vierde bandlid, haarfijn de zaal binnen. De Noordelijke sound laat een uitstekende indruk achter, waarna de zaal vol glimlachende mensen langzaam leegloopt.


DE FOTO: