#ETN13: Conquering Animal Sound kwam, zag en veroverde

Intieme sfeer bij grootse indiepop

Tekst: Wybren Nauta | Foto's: Niels Lahuis ,

Met een naam als Conquering Animal Sound kan het haast niets anders dan een hippe Britse band zijn. En inderdaad dit Schotse duo heeft inmiddels al een Europese tour en een optreden op Glastonbury achter de rug. Nu komen ze ook naar Leeuwarden om ons allemaal te veroveren met hun pakkende electropop.

DE ACT:

Conquering Animal Sound is het Schotse duo bestaande uit Anneke Kampman en James Scott. Nu kun je wellicht denken dat de Anneke niet erg Schots klinkt; dat klopt ook, van origine komt ze uit Friesland. Samen maken ze synth gedreven electropop, een genre waar tegenwoordig geen tekort aan is. Gelukkig laten ze zien dat ze zich van het gros kunnen onderscheiden met een overtuigende live show.

HET NUMMER:

Opener The Future Does Not Require staat meteen als een huis. De synths zijn ingetogen en de stem van zangeres Anneke trekt alle aandacht. Met een Björkachtige kwaliteit en een flinke dosis galm vormt deze de kracht van hun nummers. Gedurende de set wordt nieuwer materiaal afgewisseld met nummers van de tweede plaat On Floating Bodies. Hiervan mag het eerste nummer Ultimate Heat Death Of The Universe ook gerust als een hoogtepunt van de set genoemd worden.

HET MOMENT:

Hoewel de nummers van de tweede plaat het meest overtuigend waren, wordt de show juist interessant bij hun nieuwe nummers. Hier gaan de synths veel meer de diepte in en maakt de zang veelvuldig plaats voor vocale samples. Zangeres Anneke stuitert over het podium tussen haar sampler en microfoon, en mengt beide vrolijk in elkaar om.

OOK OPMERKELIJK:

Voor een band die naar eigen zeggen veel waarde hecht aan ambacht, is het gebruik van samples een ongebruikelijke keuze, zelfs als het van de eigen zang is. Sommige onderwerpen van de nummers zijn ook bijzonder te noemen; met name het ambient nummer over de Hongaarse spits Ferenc Puskás.

HET PUBLIEK:

De zaal blijft tijdens het optreden grotendeels leeg, er zijn niet meer dan dertig mensen aanwezig. Dit geeft het optreden wel een intieme sfeer; iedereen staat of zit aandachtig te luisteren. Naarmate het optreden vordert wordt het soms iets rumoeriger, maar zodra het duo Heat Death Of The Universe inzet is het op slag weer stil.

HET OORDEEL:

Conquering Animal Sound bewijst dat ze niet het zoveelste hippe indie bandje zijn. Qua show gebeurt er weinig noemenswaardigs, maar alle nummers zijn ijzersterk opgebouwd en vooral goed gezongen. Iets waar veel van hun genregenoten nog een puntje aan kunnen zuigen.

DE FOTO: