#DOA13: Witchcraft heeft er niet veel zin in #DOA13: Witchcraft heeft er niet veel zin in

Verveelde uitstraling doet afbreuk aan degelijk spel

, Tekst: Niels Lahuis | Foto's: Minze Dijkstra

#DOA13: Witchcraft heeft er niet veel zin in

Verveelde uitstraling doet afbreuk aan degelijk spel

Tekst: Niels Lahuis | Foto's: Minze Dijkstra ,

Bijna zegt de Zweedse doommetal- en stonerrockband Witchcraft de show op Dokk'em Open Air af. Stemproblemen van zanger Magnus Pelander hinderen een groot deel van de Europese tournee van de band. Het optreden in Dokkum kan gelukkig alsnog doorgang vinden maar de heren lijken weinig zin te hebben om op het podium te staan. De verveelde uitstraling van de Zweden beïnvloedt een optreden wat zo veel mooier had kunnen zijn.

CONCERT: 
Witchcraft, Dokk'em Open Air, Large Rockhand Stage, vrijdag 21 juni

MUZIEK:
Opgericht in 2000 door zanger Magnus Pelander, waarna vier jaar later het debuutalbum Witchcraft verschijnt. De Zweedse band boekt veel succes met de albums Firewood en The Alchemist en een uitgebreide Europese tournee is de volgende stap. In 2009 brengt het de heren zelfs naar het reizende muziekfestival Ozzfest. Na de nodige wisselingen in de line-up is de band, met het in 2012 verschenen Legend op zak, weer in volle gang.

PLUS:
Geen afzegging dus. Witchcraft staat gewoon op het podium. De stevige stonerrock van de band afgewisseld met het kenmerkende stemgeluid van Pelander zorgen voor een welkome afwisseling tussen het "zwaardere" geluid van de andere bands. Met name het spel van gitarist Simon Solomon trekt de aandacht. Diezelfde aandacht probeert Pelander keer op keer weer naar zichzelf toe te trekken met de nodige rare bewegingen. Hoogtepunt: Pelander geeft voorkeur aan het Star Trek handgebaar in plaats van de gebruikelijke duivelshoorns.

MIN: 
Maar wat komt de rest van de band verveeld over. Het lijkt alsof de Zweden er totaal geen zin hebben. De negatieve sfeer op het podium slaat dan ook snel over op het publiek. Op een aantal fans na geeft een groot deel van het publiek de voorkeur aan het wachten op de volgende band in de tent. Wanneer ook Pelander zijn pogingen om de aandacht te trekken besluit te staken, lijkt het alsof de band maar zo snel mogelijk de set af wil maken. Zonde, want de muziek van de Zweedse band mag er zijn. 

CONCLUSIE:
Vooraf zijn er blije geluiden om het alsnog doorgaan van het optreden van Witchcraft. Achteraf heerst er met name een teleurstellend gevoel. Dokk'em Open Air heeft een beter optreden verdiend. De afsluitende zin van zanger Pelander, "Thank you, Metalfest!", zegt dan ook genoeg. 

CIJFER:
5

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland