#DOA13: Iced Earth knalt stevig door #DOA13: Iced Earth knalt stevig door

Amerikaanse heavy metalband heerst op Dokkumse weilanden

, Tekst: Niels Lahuis | Foto's: Tiffany Peters

#DOA13: Iced Earth knalt stevig door

Amerikaanse heavy metalband heerst op Dokkumse weilanden

Tekst: Niels Lahuis | Foto's: Tiffany Peters ,

Met de komst van de Amerikaanse heavy metalband Iced Earth gaat er voor de organisatie van Dokk'em Open Air een lang gekoesterde wens in vervulling. De vijf heren zetten, onder leiding van oprichter Jon Schaffer en zanger Stu Block, een ijzersterk optreden neer. Met de exclusieve festivalshow wordt het publiek van Dokk'em na een lange, regenachtige dag beloond met een show van formaat.

MUZIEK:
Ruim vijfentwintig jaar geleden richt gitarist Jon Schaffer heavy metalband Iced Earth op. Na de release van debuutalbum Iced Earth kent de band begin jaren '90 vele successen. Ondanks de vele, vele wisselingen in de band - met name het vertrek van zanger Matt Barlow komt hard aan bij de fans - dendert Iced Earth nog altijd hard door. In 2011 verschijnt de meest recente plaat Dystopia en op het podium van Dokk'em Open Air maakt de band bekend bezig te zijn met een opvolger 

PLUS:
Vrijwel meteen na de eerste tonen grijpt zanger Stu Block de controle over het publiek. Als een ware frontman laat hij de metalfans uit zijn hand eten en zijn vocale capaciteiten geven Iced Earth de zanger die het verdient. Achter Block kijkt bandleider Jon Schaffer met een tevreden blik toe. Het strakke spel van Iced Earth geeft Dokk'em Open Air een optreden zoals je dat zou verwachten van een headliner. De sterke setlist waarin goed wordt afgewisseld met het oudere, bekende werk en laatste plaat Dystopia, zorgen voor een sterk geheel.

MIN: 
Maar naar mate de set vordert kakt de band toch een klein beetje in. De slappe uitvoering van ballad I Die For You helpt daar niet bij. Überhaupt is de keuze om ballads te spelen iets wat de band beter achterwege kan laten. Ondanks pogingen van Block om het publiek nog eens extra op te peppen, is de band de aandacht enigszins kwijtgeraakt.

CONCLUSIE:
De exclusieve Nederlandse festivalshow van Iced Earth is meer dan de moeite waard. Ondanks het kleine inkakmomentje zet de band een optreden van formaat neer in het Dokkumse weiland. 

CIJFER:
8,5

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland