Fotoverslag: Therion, Arkona, Coma, Sound Storm op Romein XL

Gevarieerde avond met internationale metalbands

Tekst & Foto's: Tiffany Peters / Femme von Steel ,

Gothic metal met operazang, harde gruntpartijen, Russische folklore pagan metal en rockinvloeden van Limp Bizkit: afgelopen zaterdag kon het allemaal in Stadsschouwburg de Harmonie, waar onder de noemer Poppodium Romein XL vier internationale metalbands te zien waren. Hoofdact was de toonaangevende Zweedse band Therion. Met hun symfonische metal toeren ze de hele wereld rond. 3voor12/Friesland was erbij en maakte een fotoverslag.

De Italiaanse band Sound Storm trapt de avond af. De zaal is op dat moment nog maar mondjesmaat gevuld, maar dat heeft geen invloed op de kwaliteit van de show.


Daarna is het de beurt aan de Poolse band Coma. De naam doet denken aan keiharde grindcore, maar niets is minder waar. Deze band kun je op instrumentaal gebied het best vergelijken met Limp Bizkit met een vleugje stonerrock. De zanger ziet er vanavond ook nog eens flitsend uit met zijn roze crocs, rouge en bijzondere danspasjes.


Vervolgens is het de beurt aan de Russische band Arkona, die het publiek razend enthousiast weet te maken. Dat is vooral een verdienste van zangeres Masha en haar overweldigende grunts, al blijven sommige mensen alsnog terughoudend. Aan de hoeveelheid Therion-shirtjes in de zaal te zien, zijn de meeste mensen toch echt voor de hoofdact gekomen.


De Zweedse gothicmetalband Therion mag maar liefst twee uur lang de zaal platspelen. De band weet onverminderd de aandacht van het publiek vast te houden, ook wanneer er een volledig album wordt gespeeld. Een mooie afsluiter van een geslaagde avond met zeer uiteenlopende genres.