Waar hoort Di-rect eigenlijk thuis?

‘Het draait om de route, niet om de bestemming’

Sjoukje Werkman ,

Het gaat de mannen van Di-rect voor de wind. Na een optreden op Sziget is er de bijzondere samenwerking met Fedde Le Grand, die onverwachts internationale aandacht oplevert. De laatste maanden van het jaar staan in het teken van een clubtour door Nederland en in 2014 staat de release voor een nieuw album gepland. Een mooi moment om eens achterom, maar zeker ook vooruit te kijken. 3VOOR12/Friesland in gesprek met leadzanger Marcel Veenendaal.

Fedde Le Grand is een gemeenschappelijke vriend van ons. Hij heeft in het verleden meerdere clips voor Di-rect gemaakt, en ook nu zijn de lijnen kort. Het idee om samen iets te gaan maken, is ontstaan in de studio van Fedde, op een bankje met een gitaar.”

De single Where We Belong wordt goed ontvangen. Naast een verankerde plaats in de Nederlandse hitlijsten, is er wereldwijde belangstelling. Na de release tijdens het Amsterdam Dance Event is de bal gaan rollen. “Het is een apart gevoel”, verklaart Marcel. “Het is niet zo dat ik thuis de kasten vol met dance muziek heb staan. Maar wanneer je een aantal uren rondloopt op zo’n speciaal evenement, waarbij ook je hartslag een snelheid van ongeveer 128 bpm heeft, dan is dat zo intens! Helemaal wanneer je dan live gaat spelen. Die extra twinkeling, net dat beetje extra wat je op een plaat bijna niet kunt overbrengen, voelden we die avond op dat podium des te meer.”

“Het is goed om af te wijken van de gebaande paden, om niet altijd hetzelfde te doen. Ik ben altijd op zoek naar inspirerende jamsessies.” Wat belooft dit voor nieuw werk? “Of we nog eens iets met dance gaan doen weet ik niet, maar ik sluit niets uit. We hebben eerder andere stijlen geprobeerd, dat was leuk en inspirerend. Je merkt dat de samenleving graag een kader om je muziek wil plaatsen, een naam er aan geven of in een hokje stoppen. Maar het gaat om de route, niet om de bestemming. Als we nu al weten wat onze bestemming is, kunnen we er net zo goed mee stoppen toch?” 

Nieuw album
Een logische vraag is dan, is Di-rect voor het nieuwe album een andere route ingeslagen? Marcel lacht door de telefoon: “Op het moment dat je bezig bent om dingen als muziek te benoemen, vergeet je de essentie waar het om gaat. Laat de instrumenten met elkaar spreken, laat ze elkaar een verhaal vertellen. Bij een nieuw album beginnen we als het ware met een leeg canvas, wat we gezamenlijk beschilderen met onze ervaringen en bagage die we hebben meegekregen na het verschijnen van onze laatste plaat.”

“Als band is het een uitdaging om een nieuw geluid te ontdekken. Waar je eerder voor een piano zou kiezen, ga je nu misschien voor een synthesizer. Het is leuk om van een liedje drie verschillende versies te maken, om dan uiteindelijk toch weer bij de piano uit te komen. Ik hoop dat elke muzikant het zo doet, het zou zonde zijn als je stopt met het opnieuw uitvinden van jezelf.” 

Perfect
“Dit is de eerste plaat die we helemaal zelf produceren. Een bewuste keuze, maar soms ook heel lastig. Wanneer je met vijf mensen aan een album werkt, mis je het ‘zesde bandlid’, die met een onafhankelijke blik naar het eindresultaat kijkt.” Geen producer dus, maar het beheer in eigen hand. “Wanneer je het geheel dan wilt finetunen, komt het vervelende woord ‘perfect’ om de hoek kijken. Een liedje is voor mij perfect wanneer je er verliefd op wordt.” Het album, zoals dat er nu bij ligt in de afrondende fase, is dat iets om verliefd op te worden? “Ik ben op elk idee verliefd geworden toen het zich voordeed. Soms dwaal je af en moet je terug naar de bron. Hierbij klinkt het met een akoestische gitaar en vocaal nog steeds goed. Als je de essentie blijft voelen van het eerste idee, dan zit het goed.”

In november en december gaat Di-rect op tournee langs de Nederlandse clubs, met support van 3FM Serious Talent band Taymir. “Ieder live optreden wat we doen tijdens deze clubtour staat in het teken van de nieuwe plaat. Bijna twee uur van de totale show spelen we nieuw materiaal, en het wordt heel enthousiast ontvangen.” Op de fanpage van Di-rect zijn enkel lovende reacties te lezen, en dan met name over het nieuwe werk. “Mensen die een kaartje kopen voor onze show, zijn geïnteresseerd in onze muziek. Niet alleen de oude vertrouwde nummers, maar ze zijn ook nieuwsgierig naar nieuwe nummers. Dat maakt ons blij!”

2014
In 2014 verschijnt het nieuwe album. Achterover leunen en wachten totdat het een succes wordt zit er niet in. “We willen heel graag aan de slag met een nieuwe plaat. Ons laatste album verscheen in oktober 2011, dat kan veel vaker! We zitten er lekker in, hebben zin om met nieuw werk aan de slag te gaan. Niet om mensen er mee dood te gooien, maar we hebben zoveel te vertellen. In het proces van keuzes maken voor een album, is je volgende plaat al bijna klaar. Zoveel nummers blijven er liggen op de plank.”

Maar eerst het optreden in Sneek. “We hebben er zin in. Het leuke van zo’n tour is dat mensen hun biertje op de rand van het podium kunnen zetten, zonder dat daar 20 man beveiliging tussen staat. Je kunt het enthousiasme van de gezichten aflezen en zweetdruppels zien lopen als iemand echt staat te genieten.”

---
Marcel Veenendaal staat zaterdag 7 december met zijn band Di-rect in Poppodium Het Bolwerk in Sneek. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar via de website van Het Bolwerk.