Serious Record: het langste concert ooit

Een terugblik op twee weken onafgebroken live muziek

Sjoukje Werkman ,

Het leek bijna een onmogelijke opgave. 363 uren aan onafgebroken live muziek, 15 dagen lang, op drie verschillende locaties. Meer dan 400 bands en ruim 350 vrijwilligers. Een enorme logistieke uitdaging, maar het nieuwe wereldrecord is behaald. Uiteraard gaat de opbrengst naar 3FM Serious Request. Serious Record was een bijzonder initiatief van Podium Asteriks, Poppodium Romein en D’Drive Kunstopleidingen van het Friesland College.

Na een stevige aftrap met De Jeugd van Tegenwoordig in Stadsschouwburg De Harmonie is de aanval op een nieuw wereldrecord geopend. Dat er strenge regels zijn om aan zo’n recordpoging mee te mogen doen, wordt vrijwel direct al duidelijk. De Jeugd van Tegenwoordig  mag met Willie Wartaal, Vieze Fur, Faberyayo en DJ Bas Bron geen band of musicerend artiest genoemd worden. Ze bespelen geen ‘klassieke’ instrumenten. Improviseren dus.

Strenge regels
Een andere regel is dat er op ieder moment minimaal 10 mensen in het publiek aanwezig moeten zijn. Best lastig op sommige momenten, maar dankzij het enthousiasme van de bands en vrijwilligers kan niemand het over zijn hart verkrijgen om weg te gaan wanneer het knijpt. Ook worden bands gevraagd om twee uren voor hun optreden aanwezig te zijn, zodat er eigenlijk altijd voldoende mensen aanwezig zijn. Het publiek is trouwens massaal aanwezig, ook op de momenten dat je het niet verwacht.
 

Ook mag er, tussen de nummers door, slechts 30 seconden pauze zitten. De inmiddels beruchte en beroemde aftelklok wordt bij iedere pauze ingezet. Duurt het langer dan 30 seconden voordat een band weer begint met spelen? Dan is de recordpoging mislukt. Wanneer bands wisselen, mag er maximaal 5 minuten geen muziek zijn. Gelukkig zijn niet alleen de muzikanten, maar ook de bezoekers erg scherp waardoor deze tijd op geen enkel moment wordt overschreden.  

Bij de overgang naar een nieuwe locatie mag de muziek natuurlijk niet ontbreken, aangezien de pauze van vijf minuten te kort is om te verhuizen. Looporkesten worden daarom ingezet, om deze stoet te begeleiden. De Amsterdam Klezmer verzorgt de overgang van Podium Asteriks naar Poppodium Romein, op een aanhangwagen gesetteld op stoeltjes is het een vrolijk geheel.

Strak programma 

Waar tover je als organisatie voor 15 dagen muziek vandaan? Dat is bijna niet te doen. Maar toch is er een superstrak programma in elkaar gedraaid, waarbij ongeveer 400 bands zich kosteloos beschikbaar stellen. Iedere band speelt drie kwartier, waarvan een aantal bands meerdere keren geprogrammeerd staan. Zo staat de band Nothing maar liefst 12 keer op het podium en is ook het solo project van DIFF, Downbeat Maestros en Highway 54 gitarist Lennard Fopma meerdere malen te zien tijdens Serious Record.

Gratis Bier en Jacco Gardner mogen de laatste uren volmaken en dan is toch echt het einde in zicht. Klokslag 21.00 uur is het vorige record, wat op naam stond van AJ’s Music Café in Michigan, verbroken. Om er zeker van te zijn dat het officieel het langste concert ooit is, plakken ze er nog een aantal uurtjes aan vast. Het officiële programma van Serious Record loopt tot 00.00 uur ’s nachts. 
 
Een paar minuten voor middernacht, telt het publiek massaal af naar het grote moment. De band Nothing betreedt nog één keer het podium, waardoor de teller qua optredens op twaalf staat voor dit duo. Na een luid gejuich is het moment daar, en is de recordpoging geslaagd. Natuurlijk is het nog wachten op de definitieve goedkeuring maar hoe dan ook is Serious Record een meer dan succesvol project gebleken. 
 
Een diepe buiging voor de organisatie, de bands en de ontelbare vrijwilligers. Hulde!
 
---
De organisatie van Serious Record doneert de volledige opbrengst van de kaartverkoop en een groot deel van de drankopbrengst aan 3FM Serious Request. Vanavond tussen 21.00 en 22.00 uur zal de organisatie een cheque langsbrengen bij het Glazen Huis op het Wilhelminaplein in Leeuwarden.