#SR: Zesmaal 3FM-talent op de Serious Talent Night

Bands doen titel eer aan in Romein

Tekst: Sjoukje Werkman | Foto's: Anna Span - Zes&20 Fotografie ,

Zesmaal 3FM-talent in een bomvol Poppodium Romein, afgelopen donderdag. In het kader van Serious Record, waarvan de eindstreep inmiddels gehaald is, vond daar de 3FM Serious Talent Night plaats. Onder andere Mister & Mississippi, Tessa Rose Jackson en Mozes and the Firstborn kwamen hun titel als Serious Talent verdedigen. Met succes.

Mister and Mississippi
In januari 2013 werd het viertal Mister and Mississippi verkozen tot 3FM Serious Talent. Het is een kers op de taart, na het winnen van de Amsterdamse Popprijs, spelen op Noorderslag en een optreden in het voorprogramma van Blaudzun. Een opvallende verschijning, deze band. Alle vier de bandleden vooraan op het podium, als een front, een muur. Een ingetogen optreden, waarbij de band volledig op gaat in de muziek. Weinig interactie met het publiek, maar door de volledige concentratie wel heel erg mooi.

The Road Home
Deze vrolijke mannen uit Enschede timmeren lekker aan de weg. Na het verschijnen van de debuut EP Old Hearts weten ze vele podia te bespelen en toeren ze stad en land af. Na een tour door Nederland, Duitsland en België verschijnt de tweede EP Too Cold, geïnspireerd door helden als Bruce Springsteen en The Gaslight Anthem. Het nummer Teenage Dancer zorgt ervoor dat de band in augustus 2013 wordt verkozen tot 3FM Serious Talent.

Het optreden van The Road Home staat als een huis. Energiek, enthousiast en met een flinke dosis humor. Oude nummers worden afgewisseld met nieuw materiaal, de fans vooraan brullen alle teksten mee. Tussen de nummers door is het af en toe even spannend door de aftelklok, maar de grote grijns van Luke maakt dat meteen weer goed.

Jett Rebel
Een eigenzinnige, frisse, jonge en vooral getalenteerde artiest die sinds dit jaar op eigen benen staat. Na een aantal jaren in meerdere bands te hebben gespeeld, werd het tijd voor eigen werk. Geïnspireerd door grootheden als Prince en the Beach Boys beschikt Jett Rebel over een vrolijk en catchy geluid. De eerste EP Venus, waarbij Jelte Tuinstra alle instrumenten zelf heeft ingespeeld, leverde direct de titel 3FM Serious Talent op.

Jett Rebel heeft een fijne groep muzikanten om zich heen verzameld, waardoor het podium goed gevuld is. Opvallend zijn de twee dames in het achtergrondkoor. Wat een prachtige aanvulling op het hoge stemgeluid van de leadzanger. De dame uit het achtergrondkoor speelt ook keyboard, en hoe! Tijdens Private Beach Party barst de sfeer pas goed los, een energiek nummer met een prachtige drumsolo.

Mozes and the Firstborn
Sinds 2010 is zanger Melle terug in Nederland, na een periode van liedjes schrijven in Engeland. Rondom Eindhoven zocht hij een aantal enthousiaste bandgenoten bij elkaar, waarmee Mozes and the Firstborn een feit was. Na de release van de EP I Got Skills voegt gitartist Gert-Jan van Doorn zich bij het gezelschap en is de band compleet. Sinds de verschijning van het debuutalbum Mozes and the Firstborn in 2013 zijn ze benoemd tot 3FM Serious Talent.

Wanneer je Mozes and the Firstborn voor het eerst op een podium ziet, gaat je hart waarschijnlijk niet meteen sneller kloppen. Een schijnbaar onverschillige zanger, qua uiterlijk een combi van Kurt Cobain en Gerard Ekdom in zijn jonge jaren, die weinig mimiek op zijn gezicht toont. Maar laat je vooral meevoeren op het geluid, want de nummers zitten steengoed in elkaar.

Tessa Rose Jackson
Dankzij een fenomenaal optreden op Noorderslag in 2013 is deze getalenteerde dame met haar band verkozen tot 3FM Serious Talent. En terecht: wat een talent. Tessa Rose Jackson maakt het soort muziek dat zich niet in een hokje laat stoppen.

Het eerste akkoord wordt lang gerekt, omdat het optreden volgens de timer iets te snel van start is gegaan. Maar eenmaal los gaat alles volgens plan. De zeskoppige band laat zich van zijn beste kant zien, de tweede stem is een juweeltje op zich en de meest verrassende instrumenten komen voorbij. Van een xylofoon tot een melodica, niets is de muzikanten onbekend. Tessa Rose Jackson staat als een huis!


Mondae

Drie studenten van het Amsterdamse Conservatorium vormen Mondae. Ze maken opzwepende popmuziek met een elektronisch tintje. De officiële video van de single moest nog worden uitgebracht, maar de YouTube versie was al voldoende om het drietal tot 3FM Serious Talent te benoemen.

Een vrolijk en energiek geheel, met af en toe een verrassende wending. Zo wordt het drietal versterkt met de drummer van Jett Rebel, spelen ze een cover van Britney Spears en zijn de special effects in geluid niet van de lucht. De band heeft er duidelijk zin in en het publiek ook. Een waardige afsluiter van deze Serious Talent Night!