#SR: Handsome Poets zet sterke show neer in Romein

Support door Inge van Calkar en Mundo Park

Tekst: Sannette de Groes | Foto's: Ruben van Vliet ,

Vrijdag de dertiende belooft meestal ongeluk, maar dat was niet het geval voor het publiek in Romein. In het kader van Serious Record kwam Handsome Poets daar spelen. De band behaalde in 2010 zijn eerste succes met de single Blinded, maar de echt grote doorbraak kwam met de single Sky On Fire. Regelmatig wisselt de band van samenstelling en ook dit weekend leerden de fans twee nieuwe gezichten kennen: Ricardo op basgitaar en Reinier op gitaar.


Rond half negen begint het eerste voorprogramma: Inge van Calkar. Samen met haar contrabassist maakt ze zoete liedjes die doen denken aan Norah Jones en Katie Melua. Wel is duidelijk te merken dat het publiek voornamelijk voor de hoofdact komt. Het optreden brengt weinig beweging en enthousiasme teweeg. Hierna volgt in de zaal een soundcheck van veertig minuten, terwijl de Leeuwardense indiepopband Mundo Park in het café van Romein de muziek voortzet tijdens een tweede voorprogramma.


De zaal raakt ondertussen afgeladen en men wacht geduldig tot de hoofdact van start gaat. Het optreden begint rustig, met alleen gitarist Reinier op het podium. Langzaamaan volgen de andere bandleden en wordt duidelijk dat deze band kwaliteit wil leveren. De muziek zit enorm goed in elkaar en staat als een huis. De nieuwe gitarist speelt erg goed en trakteert het publiek direct op een lekkere heldere gitaarsolo.

Zanger Tim beschikt over een mooie stem met een groot bereik. Daarnaast is hij enorm expressief met zijn handen, alsof hij de tekst die hij zingt ook wil uitbeelden. Het zorgt voor een gezellige sfeer in de zaal. Tijdens het voorprogramma was het publiek misschien nog ingetogen en onbeweeglijk, maar dat is nu totaal het tegenovergestelde: Handsome Poets krijgt het publiek gemakkelijk mee en er wordt in de zaal flink gedanst.


Midden in de set gaan zanger Tim en gitarist Reinier van het podium af om zichzelf onder de bezoekers te mengen. Het publiek vormt een cirkel om het duo heen en de groupies vinden het helemaal geweldig om zo dichtbij Tim te staan. Wat er volgt is een heel speciale, mooie en kleine uitvoering van het nummer Sing For You. Dit levert een ontzettend mooi plaatje op en maakt het optreden speciaal. Andere uitschieters zijn het nummer Silence Is Sexy en een cover van Simple Minds, Don’t you uit de film The Breakfast Club. Aan het einde van de set speelt de band het nummer waarop iedereen zat te wachten, namelijk de monsterhit Sky On Fire. Als allerlaatste speelt de band de single Brighter, waarvan de opbrengsten naar KWF Kankerbestrijding gaan.

De band is gedurende de hele set muzikaal gezien erg sterk. Alleen tijdens de rustige nummers zakt de sfeer wat in, maar dit wordt steeds dubbel en dwars goedgemaakt tijdens de up-tempo liedjes. De band staat ruim anderhalf uur op het podium en laat het publiek met een positief gevoel achter. 


Heel veel meer foto's van
Serious Record, de recordpoging om het langste concert ter wereld neer te zetten, zijn te bekijken op onze Facebook-pagina. Klik! 

---

Gezien: Handsome Poets + Inge van Calkar + Mundo Park, Serious Record
Waar: Poppodium Romein, Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 13 december 2013
Opkomst: hoog