“Hoe kun je beter geld inzamelen dan met muziek?”

3FM-dj Coen Swijnenberg over Serious Request Leeuwarden en Serious Record

Jolien Eijsink ,

Met de kerstdagen voor de deur is het aftellen naar 3FM Serious Request begonnen. Van 18 december tot kerstavond sluiten 3FM-dj’s Giel Beelen, Paul Rabbering en Coen Swijnenberg zichzelf vrijwillig op in het Glazen Huis. Een week lang muziek, weinig eten en zo veel mogelijk geld inzamelen voor het tegengaan van kindersterfte door diarree. Dit jaar is Leeuwarden het toneel voor het evenement dat in 2004 is opgezet door het Rode Kruis in samenwerking met 3FM. We vroegen ons af: heeft 3FM-dj Coen Swijnenberg er al een beetje zin in?

“Het is een combinatie van zin en tegenzin. Ik kijk er naar uit om me weer in te zetten voor zo’n goed doel, maar ik ben ook bang voor de zwaardere momenten”, legt Coen uit. Het is de vierde keer dat Coen komt logeren in het befaamde Glazen Huis, met toevallig dezelfde bezetting als in 2008. Dat heeft overigens niets met speciale voorkeuren te maken, want de drie dj’s worden elk jaar door middel van lootjes trekken uitgekozen. “Het is een heel leuk dj-team. We hebben geen hekel aan elkaar. De sfeer in huis en op het plein is heel belangrijk, want je wordt gedragen door de sfeer en juist daardoor weet je die week vol te houden.” 

Vanachter het glas
Vorig jaar stelde Coen zich bewust niet beschikbaar voor deelname in het Huis. “Ik wilde eens iets doen rondom het Glazen Huis, in de stad zelf. Je kijkt een week lang uit over een plein, maar je spreekt de mensen bijna niet.” Hij kreeg daarom in Enschede zijn eigen Coen’s Café, waar hij dag na dag bijzondere geldinzamelopdrachten moest uitvoeren van een bejaardenbingo tot een bonte avond. 
 
Maar dit jaar beleeft Coen de Serious Request-gekte gewoon weer vanachter het glas op het Wilhelminaplein in Leeuwarden. “Ik ben benieuwd hoe mijn lichaam er deze keer op gaat reageren en wanneer de man met de hamer komt. Er komt altijd een dip aan, je weet alleen nooit exact wanneer.” Die dip is bij Coen overigens te stimuleren door veel nummers van Celine Dion aan te vragen. 
 
Eetlustonderdrukking
Om te zorgen dat Coen niet blijft hangen in zo’n mentaal dalletje is hij alvast bezig met een strenge voorbereiding, waarbij hij zich voornamelijk focust op het gebrek aan eten tijdens de week in het Huis. “Ik merkte een maandje geleden dat ik halve vreetbuien had en als ik honger kreeg, stapels koekjes naar binnen werkte. Dat kan in het Huis natuurlijk niet. Dus ik probeer mijn eetlust nu rustig af te bouwen”, zegt Coen met een half aangegeten chocoladeletter voor zijn neus.
 
Serious Record
Inmiddels schieten de inzamelacties voor Serious Request in Nederland als paddenstoelen uit de grond, van een week lang koekjes bakken tot een wedstrijd WC-potzitten. “Je merkt dat er elk jaar creatievere acties ontstaan, dat is te gek. Maar heel bot gezegd: het gaan ons er puur om zo veel mogelijk geld op te halen”, legt Coen uit. “En hoe kun je beter geld inzamelen dan met muziek?”

Daar dacht de muziekscene in Leeuwarden net zo over. Afgelopen vrijdag is in Leeuwarden een grootschalige recordpoging gestart onder de naam Serious Record. Serious Record is een initiatief van D’drive (School voor Creatieve Industrie), Poppodium Romein en Podium Asteriks, en 3VOOR12/Friesland is mediapartner. Met Serious Record wordt getracht het wereldrecord van het langste concert ooit te verbreken. Die staat op dit moment met 360 uur speeltijd op naam van AJ’s Music Café gevestigd in de Amerikaanse staat Michigan. “De link met muziek is super tof, het is eigenlijk een beetje wat wij zelf ook doen met Serious Request. Het klinkt misschien heel afgezaagd, maar muziek verbindt mensen.” 
 

---
Je kunt nog tot en met 21 december helpen met het behalen van de recordpoging van Serious Record. Het merendeel van de concerten wordt aangeboden onder het motto Pay What You Want. Tot 13 december vindt de actie nog plaats in Podium Asteriks, daarna verplaatst het evenement zich met een lopend optreden van de Amsterdam Klezmer Band naar Poppodium Romein. Kijk voor meer informatie op www.seriousrecord.nl