De Staat verovert Het Bolwerk met gemak

Op naar Europa

Wybren Nauta ,

Na het succes van hun laatste album Machinery heeft De Staat vrijwel alle Nederlandse podia en festivals al een keer plat gespeeld. Inmiddels is de nieuwe plaat I_Con alweer een paar maanden uit en is wederom lovend ontvangen. Deze keer mocht ook Het Bolwerk niet ontbreken in de zegetocht van de vijf heren.

De avond wordt geopend door het Canadese viertal No Sinner. Muzikaal gezien speelt de band goed, maar blijft voornamelijk hangen in formulaire bluesrock. Gelukkig wordt dit meer dan goed gemaakt door hun energieke liveshow. Door het vele publiek dat inmiddels al aanwezig is, lijkt de band er zin in te hebben en speelt vol overgave. Uiteindelijk krijgen ze zelfs een deel van het publiek op hun hand, maar het moge duidelijk zijn voor welke band men vanavond komt.

De mannen van De Staat zijn ver gekomen in korte tijd. De band gold een paar jaar geleden nog als een van de nieuwe beloftes binnen de Nederlandse popmuziek. Na een optreden op het hoofdpodium op Lowlands en meerdere succesvolle tours, is deze status allang waargemaakt. Ook de nieuwe plaat I_Con heeft grotere allure. Er wordt gespeeld met pakkende riffs, dreunende percussie en synthesizer loops, allemaal onder begeleiding van zanger Torre Florim’s venijnige zang.

De hoofdlijn van het optreden wordt dan ook gevormd door deze nieuwe nummers. Opener All Is Dull toont meteen dat de nummers live extra goed uit de verf komen door hun zwaardere karakter. De drums klinken net wat dreigender en de riffs van de gitaren zijn net wat gelaagder. Dit komt mede omdat de band er bij veel nummers vrijelijk op los improviseert. Als er namelijk een ding kenmerkend is voor de live show van De Staat, is het dat geen enkel nummer klinkt zoals op de plaat. Met name bij ouder werk als Psycho Disco en afsluiter Ah I See worden hele instrumentele secties toegevoegd. Onvoorspelbaarheid lijkt de handelswijze van deze band.

Hoogtepunten vallen er ook genoeg te bekennen op de avond. Tijdens het uitgesponnen Devil’s Blood wordt de band enkel belicht door een rood fel licht. Onder begeleiding van een galmende synthesizer en bluesachtige zang, waan je je haast in een woestijn aan de west coast van de VS. Ook het dreunende Witch Doctor, waarbij alle remmen echt losgaan, is een van de memorabele momenten van de avond. Het zijn er eigenlijk te veel om op te noemen.
 

Dat het echte showbeesten zijn, bewijzen de mannen nog verder tijdens Old Macdonald Don’t Have No Farm No More. Onder aanzwellend geklap en gescandeer wordt het publiek langzaamaan enthousiaster tot het uiteindelijk compleet losbarst. Er wordt verder flink wat bewogen in het publiek. Uiteraard bij hits als Sweat Shop en Wait for Evolution, maar ook de hagelnieuwe cover Talk Dirty doet het uitstekend bij het publiek.  

Uiteindelijk is het knappe van de show van De Staat niet eens het aantal hoogtepunten. Ze weten de hele show van swingende bluesrock en gospel tot beukende metal feilloos aan elkaar te spelen. Een minpunt is er praktisch niet te vinden. Met een ijzersterke plaat en een weergaloze liveshow in huis lijkt de band helemaal klaar voor het buitenland. 

---
Gezien: De Staat + No Sinner
Waar: Poppodium Het Bolwerk, Sneek
Wanneer: Zaterdag 30 november 2013
Opkomst: Hoog