De Jeugd van Tegenwoordig in Leeuwarden? Ja natúúrlijk!

Sterke aftrap recordpoging Serious Record

Tekst: Leanne Huiberts | Foto's: Fabian Samidjono ,

De Jeugd van Tegenwoordig is bijna niet meer weg te denken uit de Nederlandse hiphopscene. En al helemaal niet meer na hun vierde studioalbum Ja natúúrlijk!, dat eind september uitkwam. Met een set van ruim een uur komt nieuw en oud materiaal als een tierelier aan muziek voorbij in Stadsschouwburg De Harmonie. De heren hebben er zin in en dat zorgt voor een onvergetelijke avond. Met het optreden van De Jeugd van Tegenwoordig wordt ook het begin van recordpoging Serious Record extra sterk ingeluid.

Het optreden van De Jeugd van Tegenwoordig telt als de officiële aftrap voor recordpoging Serious Record. Hierbij gaat er een gooi gedaan worden naar het record van het langste concert ooit. Maar liefst 363 uur lang wordt er non-stop muziek gemaakt in Podium Asteriks, Poppodium Romein én Stadsschouwburg De Harmonie.  

Tijdens het voorprogramma, Falco Benz, stroomt de Rabobank zaal van De Harmonie langzaam vol. Deze opkomende elektronische muzikant zorgt er met zijn lekkere techno-beats voor dat het publiek wat los komt en er zin in krijgt.

Na even wachten, en fashionably late zoals dat De Jeugd toebehoort, komt DJ Bas Bron als eerste op. Deze Neger des Heils gooit zijn befaamde beats meteen in de mix, waarna de rest van De Jeugd ook het podium beklimt. Openingsnummer Hollereer, knalt er gelijk flink in de zaal gaat vrijwel meteen volledig los. De prognose voor de avond is gesteld.

Natuurlijk komt ouder werk als Tante Lien en Get Spanish voorbij, maar ook nummers als Een Barkie en Op een Sexuele Wijze van het nieuwe album doen het goed. Het optreden voelt niet aan als een routineklusje voor de jongens en de sfeer zit er dan ook lekker in. Hoewel er weinig interactie met het publiek is, is het overduidelijk dat de podiumbeesten aan het genieten zijn. Vjeze Fur, Faberyayo en Willie Wartaal delen de spotlights en komen allemaal aan bod. Klassiekers als Watskeburt en Sterrenstof mogen natuurlijk niet ontbreken en worden op ijzersterke wijze gebracht. Het maakt niet uit wat je doet of hoe je danst, het is onmogelijk om stil te staan.  

Als toegift spelen de heren twee nummers van het nieuwe album, Gekke Boys en nu al (bijna) klassieker De Formule. Een betere afsluiter voor een geweldige avond had er misschien niet kunnen zijn. Na ruim een uur gespeeld te hebben, nemen de mannen afscheid van een voldane Harmonie, met een diepe buiging. Veel langer had het concert ook niet hoeven duren, want het hele publiek is compleet uitgeteld. Uiteindelijk blijft nog steeds de vraag op ieders tong branden hoe Faber met zijn afgrijselijke dansmoves wegkomt, maar hij komt er mee weg. Maar misschien is dat wel het hele idee achter De Jeugd; het is allemaal zo belachelijk dat het geweldig is. Stiekem is dat eigenlijk de sterkste kant van De Jeugd van Tegenwoordig, en dat is des te beter als je ze live ziet. 

---
Gezien: De Jeugd van Tegenwoordig en Falco Benz
Waar: Stadsschouwburg De Harmonie
Wanneer: Vrijdag 6 december 2013
Opkomst: Hoog