Fries metalfestival Into the Grave klaar voor derde editie

Zomerse verwachtingen voor een duistere afdaling naar het graf

Redactie 3VOOR12/Friesland ,

Aankomend weekend zal het Leeuwarder Oldehoofsterkerkhof het decor vormen voor de derde editie van het Into the Grave metalfestival. Met een weersverwachting die er niet om liegt, belooft de internationale line-up van de 'dark descent into the grave wide open’ toch een zonnig tintje te krijgen. Naast de internationale line-up, met als headliner het Britse Paradise Lost, zal het festival worden geopend door een metalband van Friese bodem, het Sneker Stonehawk.

De organisaties van zowel Into the Grave als Dokk’em Open Air houden een oogje op de lokale metalscene en nemen dit mee in de programmering van beide festivals. Een element dat bij het metalpubliek wordt gewaardeerd, want binnen een internationale line-up mag metal van eigen bodem niet ontbreken. Net als bij de afgelopen editie van Into the Grave wordt hier aandacht aan besteed in de vorm van bandwedstrijd Highway to Hell, waar verschillende metalbands van Friese komaf strijden om de openingsplek op Into the Grave. Eerder dit jaar won Stonehawk de Friese metalcontest, waarmee ze zichzelf naar de openingsplek van niet alleen Into the Grave speelden, maar ook aan de line-up van het andere grote Friese metalfestival werden toegevoegd: Dokk’em Open Air.

Als headliner werd in december van het afgelopen jaar de Britse doommetalband Paradise Lost bevestigd. Naast de Britse headliner legt de organisatie van het festival de nadruk op diversiteit door het Noorse Satyricon als co-headliner te programmeren. De grensverleggende invloed in het Noorse Blackmetalgenre en een eigenheid die doorschemert in een rock & roll sausje maakt Satyricon een waardige co-headliner. De line-up wordt aangevuld door een verscheidenheid aan internationale bands. Zo zullen Bliksem (BE), Jungle Rot (US), Heaven’s Basement (UK), Sodom (DE) en Devil Driver (US) het podium op het Oldehoofsterkerkhof aankomende zaterdag vullen. 
 

Voor wat betreft de weersomstandigheden geen Dokk’em Open Air-taferelen aankomend weekend dus. Nu de zomer dan toch echt in het noorden is gearriveerd, zal het diverse metalfestival hoogstwaarschijnlijk een zonnige afdaling naar het graf maken. Voor het publiek dat ook na zonsondergang door wil gaan, heeft de organisatie een oplossing, want ook dit jaar heeft Into the Grave een afterparty. Het festival aan de voet van de Oldehove duurt tot 23:00 uur, voor het publiek dat tot in de nacht door wil gaan spelen Decrepit Birth (US) en Massive Assault (NL) in muziekcafé De Gloppe en is gratis toegankelijk voor de festivalbezoekers.

--
Into the Grave vindt aankomende zaterdag 10 augustus plaats op het Oldehoofsterkerkhof aan de voet van de Oldehove in Leeuwarden. Kaarten zijn beschikbaar voor 10 euro bij Free Record Shop, Van Leest en via de website van Into the Grave en voor 15 euro bij de kassa.