Het Spotify lijstje van... Jan Grau Het Spotify lijstje van... Jan Grau

Wie luistert wat en waarom luistert die dat?

, Jan Grau

Het Spotify lijstje van... Jan Grau

Wie luistert wat en waarom luistert die dat?

Jan Grau ,

Spotify is het legale antwoord op Napster, Kazaa en Torrents. Zelfs de bazen van de BUMA hoeven niet meer te downloaden. Wij, en anderen met ons, maken graag gebruik van Spotify. 3VOOR12/Friesland brengt jou lijstjes van mensen die met twee benen in de Friese popscene staan. Klikt u maar!

Frontman van rockformatie STANTON. Jan Grau staat bekend als één van Frieslands echte rockzangers. Speelde eerder met veel succes bij AC/DC coverband Highway To Rosie en staat sinds een aantal jaar met rockband STANTON op de planken. Met de band schopte Grau het tot de finale van de Kleine Prijs van Fryslân in 2011 en stond in het voorprogramma van bands als Red Fang en Peter Pan Speedrock. Op het moment is de viermansformatie druk bezig met de opnames van een nieuwe EP, die deze zomer zal verschijnen. Tot die tijd moeten we het doen met Jan Grau's eigen Spotify lijstje.

Hier de lijst, daar de motivatie!

Of ik een Spotify lijstje maken wil. Leuk dacht ik, maar dat bleek dus nog best pittig te zijn. Je favoriete muziek hangt toch wel erg van je stemming af. Of het weer. Of welke film je gezien hebt. Waar moet je beginnen? Ik had dus een mooi lijstje af en toen ik die nog eens draaide dacht ik, ik mis nog een. En nog een. En die en die…. Dus dit is een globale opsomming van muziek die ik nu of door de jaren heen het meest draai. In willekeurige volgorde, want als ik dit ook nog in een volgorde zetten moet… 

Als ik het zo bekijk is het inmiddels wel een ouwe mannen lijstje geworden maar so be it.

Queen – Teo Torriatte
Dat Queen voor mij op een staat, dat weet ik dan weer wel. Het hoeft niet noodzakelijkerwijs dit nummer te zijn, maar je moet toch één kiezen. Dit nummer komt van A Day At The Races. De eerste elpee die ik zelf gekregen had voor mijn verjaardag, tezamen met Het Lelijke Jonge Eendje. Okee, het was 1976 dus ik was 5 jaar, dus dan mag dat. Ik ben Queen fan sinds ik me herinneren kan. Dit nummer vind ik echt heel mooi, draai dit maar op mijn crematie… Prachtig…
 
Radiohead – Maquiladora
Toen ik Creep van Radiohead hoorde was ik meteen om. Pablo Honey gekocht en ook meteen helemaal platgedraaid. En ook alles maar op ge-napsterd. Dit nummer staat niet op een album, maar ik vind dit echt een cool nummer. Ik weet niet of ik dit het mooiste Radiohead nummer vind, maar op dit moment wel even. Na Kid A ben ik toch afgehaakt, was niet echt mijn smaak meer, maar de laatste nummers vind ik dan wel weer ok.
 
Tom Jones – Delilah
Ik weet niet waarom, maar dit is toch een van mijn meest favoriete nummers. Een heel hoog Sky Radio gehalte maar dit is het mooiste nummer om mee te brullen in de auto. De tekst, het drama, allemaal over the top. Maar wat zingt die man heerlijk. Ik heb hem vorig jaar gezien op Bospop en als je dan ziet dat een man van 72 het hele festivalterrein mee krijgt en nóg steeds zo’n overdonderende stem heeft, dan is dat toch wel knap.Het is niet rock and roll, maar ik hou ervan. Niet altijd maar toch…
 
Thelonious Monster – Adios Lounge
Dit is echt zo’n nummer wat je bijblijft. De combinatie van die stemmen van Tom Waits en Bob Forrest is geweldig. Mooie tekst, super melodie. Veel drama. Erg mooi. Niets meer, niets minder.
 
Ian Hunter – All American Alien Boy
Ian Hunter is ook een beetje een ouwe held van mij. Deze elpee had ik gekocht omdat Queen de achtergrondvocalen deed van You Nearly Did Me In, maar de hele plaat bleek fantastisch. En dit nummer in het bijzonder. Ik wordt hier vrolijk van. De bas van Jacco Pastorius in combinatie met een een paar fantastische blazers,  een gospelkoor en de kenmerkende stem van Ian Hunter tovert altijd een glimlach op mijn gezicht. Het duurt zeven minuten maar mag van mij wel een kwartier duren. Prachtig.
 
Muse – Panic Station
Ik vind eigenlijk alles van Muse mooi. Het oudere iets mooier dan het nieuwe maar deze komt van de laatste cd en die vind ik toch wel weer erg mooi. Queen rifje, blazers en een heerlijk basloopje. Muse in bloedvorm. Nu al zin in juni, dan komen ze weer…
 
Reef – Summer’s In Bloom
Een lekker smerig plaatje van een fantastisch bandje uit Engeland. Dit is van hun album Glow uit ’97. Die is van het begin tot het einde erg lekker. Valt verder niet zoveel over te zeggen eigenlijk…
 
Mercury Rev – The Dark Is Rising
Een wonderschoon liedje. Die bombast en dat breekbare stemmetje. In en in triest word ik ervan, maar wat een schoonheid! Ook weer zo’n nummer wat al bijna tien jaar met mij meereist, wat ik niet zo vaak draai en dan opeens weer een paar weken lang. 
 
Deep Purple – Lazy (live)
De volle 10.55 minuten gefreak op het hoogste niveau! Maar dit nummer blijft van het begin tot het eind boeiend. Tenminste voor mij dan. De elpee Made In Japan is naar mijn mening de beste live plaat die er ooit gemaakt is, met Lazy als absoluut hoogtepunt. De Hammondsolo’s en de drumsolo’s  vervelen mij nooit. En dan Ian Gillan in topvorm. Wat een kracht en wat een bereik had die man toen, ongehoord.  Later nog eens live gezien, maar dat viel me een beetje tegen. Zal zijn dag niet gehad hebben denk ik. Of de leeftijd.
 
Foo Fighters – In Your Honor
Foo Fighters hoort er ook in thuis. Geweldige band met een fenomeen als frontman. Heb je die key note speech gezien van SXSW? Ik bedoel maar. Dat maakt hun muziek niet automatisch goed, dat weet ik maar toch. Welk nummer van de Foo’s te kiezen is best moeilijk. Ik vind heel veel van hun goed. Ook heel veel niet trouwens. Had ze in 2006 gezien en toen openden ze hiermee. De opbouw en het geschreeuw van Grohl is heerlijk. Had ze graag nog op Pinkpop of Lowlands willen zien, maar je kan niet alles hebben denk ik dan maar. 

Taj Mahal - She Caught The Katy And Left Me A Mule To Ride
Oude soul is lekker. En deze plaat helemaal. Ik twijfelde tussen Otis en Taj Mahal. Toch voor Taj Mahal gekozen. Niet omdat hij beter is als Otis Redding, maar omdat ik dit gewoon een heel lekker nummer vind, een lekker zondagmiddag nummer zeg maar. Ik kon hem van de soundtrack van The Blues Brothers, daar stond het nummer op in hun uitvoering, maar het orgineel is toch lekkerder vind ik. 
 
Dean Martin – That’s Amore
Vroeger had ik een oranje Basf bandje met van alles en nog wat erop. Dat draaide ik dan meestal als ik met de Lego aan het spelen was. Eén van de liedjes die daarop stond was That’s Amore van Dean Martin. En tot op de dag van vandaag is dat een nummer waar ik een keer in de zoveel tijd mee opsta en wat dan de hele dag in mijn kop zit. En gek genoeg verveeld dat niet. Af en toe moet ik het dan draaien en dan heeft mijn vriendin het dus ook in haar hoofd. Sorry daarvoor Hanna, maar ja. Ik weet niet waarom,  maar net als Tom Jones vind ik dit erg lekker. En erg fout. Dat ook. De manier waarop Dean Martin zingt is heel erg laid back en smerend, maar o zo lekker. Samen met Sammy Davis Jr. en Frank Sinatra vormde hij The Rat Pack, en dat vind ik ook erg lekker. Zo’n nummer als Ain’t That a Kick In The Head of Mack The Knife, geweldig! En dan wel heel erg hard! Biertje erbij, blokje kaas, stukje worst en Jan is helemaal happy. Zonder kaas en worst dan ook hoor.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland