Wallace Vanborn hoeft niet te doen alsof Wallace Vanborn hoeft niet te doen alsof

Vlaamse band imponeert zonder te overdrijven

, Tekst: Wilbert Elting

Wallace Vanborn hoeft niet te doen alsof

Vlaamse band imponeert zonder te overdrijven

Tekst: Wilbert Elting ,

Cortonville is de online community van Eric Corton over rock-'n-roll, Amerikaanse auto's en tatoeages. Corton is blijkbaar ook concertpromotor, want onder de noemer Cortonville Presents toeren drie bands – Eisenhower, John Coffey en Wallace Vanborn – door Nederland. Zaterdag deden ze Poppodium Romein in Leeuwarden aan.

Wie Eric Corton een beetje kent, weet dat hij van vuige rock houdt. Hij is bijvoorbeeld goede vrienden met de mannen van Triggerfinger en heeft een grote voorliefde voor Queens of the Stone Age. Wat er zaterdagavond op het menu staat is dan ook weinig verrassend: keiharde gitaren en droge drums.

Te beginnen met de Groningse band Eisenhower, winnaar van een demowedstrijd van Corton. De band gaat al een tijdje mee, heeft een album uitgebracht, en ontstijgt daardoor het niveau van de gemiddelde band in een voorprogramma. Het is stevige rock die doet denken aan ZZ Top. Lekker gitaarsolootje hier, harmonieuze samenzang daar en daaronder best een fijne groove. Het is automuziek waarop je ongecompliceerd het gaspedaal kan indrukken. Jammer alleen dat de zanger zo nu en dan iets teveel zijn best doet en daardoor nogal geforceerd klinkt.

Wie ook forceert is de zanger van John Coffey. De Utrechters maken een bak herrie die geïnspireerd lijkt te zijn op alle Amerikaanse gitaarmuziek van de jaren negentig. Punk is te horen, maar ook grunge en misschien zelfs een vleugje nu-metal. In die mengelmoes schreeuwt de zanger zijn stem rauw.

De energie spat in ieder geval van het podium. De band, een deel met lang haar en een opvallende snor, maakt er een show van. Vooral de zanger maakt er een sport van om op zoveel mogelijk plaatsen in de zaal te verschijnen. Dan staat hij in de nok, dan weer op de bar en daarna is hij even onzichtbaar achter de coulissen. De bassist en gitarist doen vrolijk mee aan dit spelletje, ook zij duiken overal op.

Als een stoomwals rolt de show over het publiek heen. Dat is vermakelijk, maar de vraag is of John Coffey ook zonder al die showelementen kan. Als dat zo is, dan kunnen ze zomaar heel ver komen.

Wie dat in ieder geval wel kunnen, zijn de drie mannen van Wallace Vanborn. De Vlamingen zijn al redelijk bekend met Leeuwarden, eerder speelden ze in Asteriks en op Freeze. Beide optredens waren memorabel.

Het lukt ze nu weer. Doffe drums, stuwende baslijnen en droge riffs. Meer hebben ze niet nodig om te imponeren. Wallace Vanborn doet de hoofden knikken. Kneiterhard is het allemaal. Positieve uitschieters zijn Rite Hands en Rover, ook niet toevallig de twee hits.

Maar de echte climax komt pas aan het einde van hun set. Volledig instrumentaal gaat het los. Steeds harder stuwt de energie omhoog, ze rolt in golven door de zaal en slaat dan te pletter. De band laat het tot dan toe wat tamme publiek vol bewondering achter, waarna het eerste welgemeende applaus van de avond klinkt.

---

Gezien: Cortonville Presents: Wallace Vanborn, Eisenhower en John Coffey
Waar: Poppodium Romein, Leeuwarden
Wanneer: zaterdag 13 april 2013
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland