Debuutalbum Enraged af na vijf jaar vastberadenheid Debuutalbum Enraged af na vijf jaar vastberadenheid

Drummer schakelt internationale hulp in voor eindsprint

, Tekst: Bram Aalders

Debuutalbum Enraged af na vijf jaar vastberadenheid

Drummer schakelt internationale hulp in voor eindsprint

Tekst: Bram Aalders ,

'It's your fear that feeds their power' is het eerste full-length album van metalband Enraged. Zonder de vastberadenheid van drummer Douwe Talma zou de plaat er nooit gekomen zijn. Noodgedwongen werkte hij bijna vijf jaar alleen aan de nummers, maar kreeg de cd eind 2012 af met de hulp van bekende nationale en internationale metalmuzikanten. “Het heeft me vele jaren van bloed, zweet en tranen gekost, maar het eindresultaat mag er zijn.”

De voorlaatste release van Enraged stamt alweer uit 2004: een promo met vier nummers, ‘Resist or serve’, bedoeld als voorbode van een volledig album. De periode na de release werd een moeilijke tijd. Om diverse redenen hielden bijna alle bandleden het voor gezien. Talma was echter vastberaden om toch die full-length cd op te nemen. “Ik zorgde zelf voor de drumgedeeltes en met behulp van bevriende muzikanten zijn de overige stukken ingespeeld. Langzaam kreeg de plaat zoals die er nu ligt vorm. In feite ben ik de afgelopen vijf jaar het enige vaste lid van de band geweest.” Talma heeft, naast het drummen, ook de meeste bijkomende productionele werkzaamheden op zich genomen en heeft de plaat in eigen beheer uitgebracht.

Manipulatie
De titel ‘It's your fear that feeds their power’ slaat op het thema van het album, dat in veel teksten en samples terug komt: manipulatie door media. Dat is een onderwerp dat Talma persoonlijk erg interesseert. “Ik vind het belangrijk dat mensen zich realiseren dat niet alles is wat het lijkt. Veelal worden zaken door de media voorgesteld op een manier die niet overeen komt met de werkelijkheid. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt het creëren van angst.” Talma las er flink wat boeken over en dit heeft hem gesterkt in zijn overtuiging. “Ik denk dat angst voor veel mensen een erg prominente en onbewuste drijfveer is in het dagelijks leven. Veel keuzes die mensen maken, zijn daar helaas op gebaseerd. Men zou zich bewust moeten zijn van het feit dat angst vaak gebruikt wordt om mensen te manipuleren. En ja, het is dus zeker een beetje moralistisch van aard.”

Rauw
Zoals de liefhebbers van Enraged gewend zijn, is er veel variatie in de nummers. Talma vertelt: “Thrash metal en death metal wisselen elkaar af op het album. Melodieuze solo’s zorgen ervoor dat de muziek niet te monotoon wordt. Toch blijft de bekende harde en rauwe stijl van Enraged behouden. Dit is ook niet vreemd als je bedenkt dat alle nummers ingespeeld zijn met vrijwel dezelfde muzikanten en dezelfde zanger.”

Voor de gastbijdrages maakte Talma een lijst met zijn grootste gitaarhelden aller tijden uit de metal: James Murphy (Death, Testament), Andy Larocque (King Diamond), Christoffer Malmstrom (Darkane), Jens Van der Valk (God Dethroned, Autumn) en de Jos Hindriks (Disintegrate) hebben een bijdrage geleverd. Via het internet zocht hij contact en vroeg of ze mee wilden werken. James Murphy en Andy Larocque vroeg hij vanwege de bijdrage die ze eerder leverden aan de platen van Death, volgens Talsma de deathmetalband bij uitstek. “Degenen die instemden en meteen tijd hadden, zijn met een gastsolo op de plaat terecht gekomen. Het was een uitkomst dat de muzikanten die mee wilden werken allemaal een thuisstudio hebben. Aan de hand van clicktracks speelden ze alles thuis in en konden wij hun bijdrages in de mix in onze muziek plaatsen.”

Promotie
Na de vele jaren van hard werken is het nu zaak om ‘It’s your fear…’ te promoten. Om zoveel mogelijk recensies te genereren, heeft Talma zijn cd’s de hele wereld over gestuurd en probeert hij een internationale distributiedeal te krijgen. Via digitale kanalen als iTunes, Spotify en Amazon is het album al te vinden. Daarnaast gebeurt promotie ook vooral via via, zegt hij. “Het metalwereldje is vrij compact en dat maakt het toch wel makkelijker om het album onder de aandacht te brengen. Tijdens optredens van de andere band waar ik sinds 2010 in speel, Insurrection, heb ik altijd een aantal cd’s van Enraged bij me. Die kan ik daar dan verkopen en zo nog wat extra aandacht scoren. En uit de reacties die ik tot nu toe krijg, blijkt dat men vindt dat 'It's your fear that feeds their power' een plaat is die eigenlijk in geen enkele metalverzameling mag ontbreken.”

Over het voortbestaan van Enraged is Talma duidelijk: “De band blijft bestaan zolang ik daar zin in heb en er mijn best voor doe. Ik ben de spil. Toekomstige optredens staan nog niet vast, maar zijn ook niet uitgesloten. De meeste betrokkenen bij de nieuwe plaat hebben in elk geval toegezegd bereid te zijn om mee te werken aan optredens."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland