Stevige start van seizoen met Pro-Pain

Hardcorebands trappen af in Iduna

Tekst: Ridzert Souverein | Foto's: Minze Dijkstra ,

Afgelopen weekend werden de deuren van de Friese poppodia na de gebruikelijke zomerstop weer geopend. Zo ook bij Iduna in Drachten, waar afgelopen zondag enkele interessante hardcorebands te zien waren. Uit de eigen provincie kwam Cornered en daarnaast waren er maar liefst drie Amerikaanse formaties geprogrammeerd: Hemlock, Undivided en Pro-Pain. Op papier het perfecte alternatief voor de laatste nazomerdagen in de achtertuin.

Vlak voor 16:00 uur bestijgen de heren van Cornered het podium in Drachten. De band knalt er direct voluit in, maar de krap honderd bezoekers in Iduna kijken rustig de kat uit de boom. Dit tot grote irritatie van de frontman, die vraagt of het publiek misschien nog een kater heeft van de speed van gisteravond. Een reactie van het publiek blijft uit, evenals de motivatie om er toch nog iets van te maken. Een jammerlijke misser, zeker van een band die normaal gesproken garant staat voor een optreden waar nog lang over nagepraat wordt.


Tweede act Hemlock gooit het over een heel andere boeg. De mannen uit Las Vegas vormen een vrolijk geheel op het podium. Absolute uitblinker is frontman Chad Smits, die naast de vocalen ook de bas voor zijn rekening neemt. Met dreadlocks van meer dan een halve meter, rare bekken en hilarische poses weet hij de bezoekers in Iduna al tijdens het eerste nummer voor zich te winnen. In een set van ongeveer een half uur wordt er door Hemlock een interessante mix van hardcorestijlen gebracht die soms neigt naar regelrechte trashmetal. Ondanks dat dit het echte vuur in Drachten nog altijd niet kan ontsteken, verslappen de Amerikanen geen moment. Menig gitaarsnaar gaat eraan en de heren stappen uiteindelijk dankbaar van het podium.


Undivided
is de laatste opwarmer voor hoofdact Pro-Pain. De podiumpresentatie van deze band is een stuk statischer dan die van zijn voorgangers, maar qua geluid doen ze er juist een schepje bovenop. Gedurende de hele set zijn de heren op geen enkele fout te betrappen en meesterlijke gitaar- en drumsolo’s volgen elkaar op. De frontman komt adem te kort om het publiek te bedanken, maar voor iedereen in de zaal ligt er een gratis cd’tje klaar met een sticker. Soms is fans maken heel eenvoudig.

Pro-Pain staat al dik twintig jaar aan de top van de hardcore. Zij begonnen als ware pioniers en hebben meer dan tien platen later nog niets aan kracht en brutaliteit ingeleverd. Bij opener Stand Tall gaan er direct een aantal handjes de lucht in en wordt er her en der meegebruld. Vakkundig proberen de New Yorkers het lontje te vinden dat de bom aan enthousiasme bij het publiek kan ontsteken, maar die lijkt vandaag echter niet aanwezig.

Halverwege de set blijven de korte verhaaltjes dan ook achterwege en wordt er gewoon strak achter elkaar aan gespeeld. Kleine hoogtepuntjes als Make War Not Love en Johnny Black nodigen toch nog uit voor een beetje dansgeweld, maar echt los gaat het vanavond niet in Drachten. Dat je daar als band te allen tijde professioneel mee om moet gaan bewijzen vandaag jammer genoeg alleen de internationale rockers.

---

Gezien: Pro-Pain, Undivided, Hemlock, Cornered
Waar: Poppodium Iduna, Drachten
Wanneer: Zondag 16 september 2012
Opkomst: ca. 150 man