Spinvis wil alleen maar spelen

Setlist grote winnaar in rumoerig Asteriks

Tekst: Niels Lahuis | Fotografie: Lisa Boels ,

In een week tijd speelt Spinvis zijn tweede optreden op Friese bodem. Na Into The Great
Wide Open is het nu de seizoensopening van Podium Asteriks waar Erik de Jong de muziek
van zijn vier platen live laat ervaren door een uitverkochte zaal. De relaxte sfeer rondom
Spinvis en zijn muzikanten bepalen de toon van de avond. De luisteraar profiteert.

Dichter Joost Oomen kreeg de eer om de avond te openen. Begeleid op gitaar brengt Oomen zijn gedichten op felle wijze. De reactie van het publiek is tam te noemen. In de zaal vraagt men zich af of een rustig bandje wellicht geschikter zou zijn geweest, maar de dichter houdt zich sterk staande.
 
Zingende zaag
Zodra het hoofdprogramma van de avond de zaal binnen komt lopen, wordt meteen
duidelijk dat de vooraf aangekondigde solo-show uit blijft: Spinvis heeft zijn band meegenomen, enigszins verkleind voor de speciale setting in het kleine poppodium. Met de gereduceerde band weet Spinvis zijn muziek net wat sfeervoller over te brengen dan voor een groter publiek. Met name celliste Saartje van Camp maakt veel indruk met haar subtiele achtergrondzang en fraaie muzikale kunsten, waaronder het bespelen van de zingende zaag.
 
De uitverkochte zaal moet echter op gang komen. Tijdens het eerste uur is het rumoer in de zaal té aanwezig, tot lichte irritatie van Spinvis zelf. Door simpelweg “Nu moet het echt even stil zijn” te zeggen, wuift de dichter de kroeggeluiden op passende wijze rustig weg. Natuurlijk passeren de bekendere nummers als 'Ik wil alleen maar zwemmen' en 'Kom terug' de revue, toch steelt het minder bekende werk van Spinvis de show.
 
De kleinschalige setting biedt het publiek de gelegenheid om verzoekjes te roepen, die door de woordenkunstenaar met een glimlach van goedkeuring worden ontvangen. “Dat is ook wel een mooie inderdaad. Die spelen we zo.” Spinvis doet niet moeilijk vanavond en de luisteraars worden op hun wenken bediend. 
 

Serieuze toon
Dat de sfeer gaandeweg de avond steeds relaxter is, wordt wel duidelijk tijdens 'Bagagedrager'. Voorprogramma Joost Oomen mag het podium betreden om onder toeziend oog van Spinvis een ode te brengen aan dichter Simon Vinkenoog. Het brengen van odes blijkt vanavond passend te zijn: eerder in de set wordt het prachtige 'Astronaut' opgedragen aan de onlangs overleden Neil Armstrong. Tegen het einde van het optreden wordt na het vrolijke 'Wespen Op De Appeltaart' een laatste serieuze toon gezet met 'Goochelaars & Geesten'. “We willen jullie niet al te vrolijk naar huis sturen”, aldus een glimlachende Spinvis.

---
Wie: Spinvis + Joost Oomen
Wanneer: vrijdag 14 september
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Opkomst: Uitverkocht